NK jeugdschaken in Assen afgelopen

Na 7 dagen schaken zit het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken erop. 96 spelers hebben in 6 leeftijdsgroepen de titels verdeeld.

Bij de jeugd t/m 20 jaar was Liam Vrolijk uit Rotterdam de sterkste. Hij behaalde 6 punten uit 7 partijen. Dat was een punt meer dan Max Warmerdam uit Tegelen. Vrolijk had in de kerstvakantie het Groninger schaakfestival gewonnen en was op voorhand een van de favorieten.

De noordelijke deelnemers konden geen potten breken. Eelke de Boer, vorig jaar kampioen t/m 16 jaar, werd vijfde. Simon Elgersma en Machteld van Foreest behaalde alletwee 50%. Vooral voor Machteld een goed resultaat, want ze is pas 11 jaar.

Bij de jeugd t/m 16 jaar was de Groninger Jonas Hilwerda de beste. Halverwege het toernooi leek hij kansloos, na een nederlaag en een remise. Maar Jonas won zijn laatste drie partijen, terwijl zijn concurrenten nu punten lieten liggen. Na de voorlaatste ronde stond hij samen met Rembrandt Bruil uit Elst op een tweede plek. Maar terwijl Jonas soepeltjes won, kwam Rembrandt niet verder dan remise. Jonas dus met 5,5 punten kampioen.

Bij de jeugd t/m 14 jaar werd de titel behaald door Khoi Pham uit Amsterdam. Loek van der Hagen (Annen) en Nanne van Foreest (Groningen) eindigden in de middenmoot. Niet slecht, want beiden mogen nog twee jaar in dezelfde categorie meedoen.

Bij de meisjes t/m 20 jaar was Feline Waardenburg na barrage de sterkste. In het reguliere toernooi behaalde ze, net als titelverdediger Robin Duson uit Hoorn, 5,5 punten uit 7 partijen. Een barrage met snelschaakpartijen was nodig om tot een winnaar te komen. Feline had in alle wedstrijden de overhand, maar pas in de derde partij maakte ze het af.

De titel bij de meisjes t/m 16 jaar was voor Cato de Zoeten uit Voorschoten. Ze behaalde 5,5 punten, een punt meer dan Kiri Arnold uit Alphen a/d Rijn. Cato was een ronde voor tijd al zeker van het kampioenschap.

Wendy Huang was duidelijk de beste bij de meisjes t/m 14 jaar. Ze scoorde 6 punten uit 7 partijen, een punt meer dan Kathleen Velasco uit Capelle a/d Ijssel. Heel knap, want Wendy is pas 11 jaar en mag nog zeker drie jaar in dezelfde categorie meespelen. Over drie weken kan ze ook Nederlands kampioen t/m 12 worden. Lyne Bruggink uit Assen speelde een wisselvallig toernooi en werd 11e met 3,5-7.

Drie jaar lang was het Van der Valk hotel de gastheer van het NK-jeugdschaak. Volgend jaar wordt het toernooi ergens anders georganiseerd.