Cameratoezicht in Gouverneurstuin vanwege criminaliteit

Cameratoezicht in Gouverneurstuin vanwege criminaliteit

In de Gouverneurstuin wordt voor een periode van zes maanden cameratoezicht ingevoerd.

Burgemeester Marco Out heeft tot de maatregel besloten omdat er in de Gouverneurstuin al geruime tijd met regelmaat sprake is van overlast en criminaliteit. De overlast bestaat uit drugsgebruik en -dealen, alcoholgebruik, prostitutie, geluidsoverlast, vechtpartijen, natuurlijke behoefte doen, afval achterlaten en vernielingen. Ook worden bezoekers van de tuin lastig gevallen en evenementen verstoord.

De gemeente zette het afgelopen jaar in samenwerking met haar veiligheidspartners, omwonenden en belanghebbenden al in op het terugdringen van de overlast in de Gouverneurstuin. Door de politie en gemeente werd extra toezicht gehouden. Daarnaast werd extra beveiliging ingezet. Hoewel die maatregelen effect hebben wil de burgemeester door cameratoezicht de criminaliteit en de overlast verder terugdringen.

Volgens Out willen politie en toezicht van de gemeente onmiddellijk ingrijpen als er sprake is van (beginnende) overlast om daarmee escalatie te voorkomen.

De gemeente wil voor de langere termijn in gesprek met het Cultureel Hart Assen, dat veel activiteiten houdt in de Gouverneurstuin. Onderwerp van gesprek is onder andere de openingstijdens van de tuin. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor de stadsmarinier. Die moet zorgen voor een structurele aanpak van de problemen.

Out heeft het besluit genomen in samenspraak met de politie en het OM. Na de periode van zes maanden wordt de inzet van camera s geëvalueerd.

Erik Smit
Tiplijn