Lachgas patronen gevonden bij hangplek Nobellaan

Lachgas patronen gevonden bij hangplek Nobellaan

Er wordt de laatste maanden veel gewaarschuwd voor lachgas. Maar niet iedereen blijkt in te zien hoe gevaarlijk dit is.

Bij een hangplek voor jeugd bij winkelcentrum Nobellaan liggen de patronen overal op het pleintje. Ook in het centrum liggen veel lachgaspatronen. Lachgas kan op korte termijn en lange termijn grote risicos met zich mee brengen.

KORTE TERMIJN RISICO S

Bevriezen van longen
De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is zeer belangrijk. Lachgas mag nooit rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd worden. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen.

Zuurstoftekort in de hersenen
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.

Gevolgen zwangerschap
Als je zwanger bent, kan lachgas een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken. Dit heeft ernstige gevolgen voor de baby. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden.

Verkeer
Deelname aan verkeer na gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Je kunt nog uren onoplettend blijven.

Verkoudheid
Wanneer iemand verkouden is zit het hoofd verstopt. Wanneer dan lachgas wordt gebruikt is er sprake van extra druk in het hoofd en is er een kans dat het trommelvlies kan springen. Dit kan leiden tot oorpijn en blijvende gehoorschade.

Tiplijn