Onthulling monumenten vergeten bombardementen Assen (video)

Onthulling monumenten vergeten bombardementen Assen (video)

Vorig jaar ontving burgemeester Out een brief van mevrouw Ina Kuipers. In deze brief beschreef zij hoe haar moeder tijdens WOII haar ouders en jongste zusje verloor op 14 maart 1945, toen een bom per ongeluk  op hun woning op de toenmalige Nieuwstraat in Assen viel. En hoe deze helaas onzichtbare gebeurtenis van invloed was geweest op de rest van haar leven.

Bij deze tragische gebeurtenis kwamen 8 mensen om het leven. Een grootdeels verborgen verhaal uit de oorlogsgeschiedenis van Assen. Net als de bom die op 3 januari 1941 onbedoeld op de Eschstraat in Assen viel. Hierbij kwamen 7 mensen om het leven. Samen met de Asser Historische Vereniging hebben beide verdrietige verhalen sinds vandaag een plek gevonden in het Asser straatbeeld. Onder grote belangstelling, zo n 150 nabestaanden waren aanwezig, zijn een tweetal herinneringsplaquettes geplaatst. Tot begin mei is er daarnaast een expositie in DNK, waarbij het verhaal wordt verteld. Waardoor de geschiedenis kan worden doorgegeven.

onthulling monument bommen
Beschrijving:Op 3 januari 1941 en op 14 maart 1945 werd Assen getroffen door twee bombardementen waarbij in totaal 15 inwoners om het leven kwamen. De bommen vielen op de Esschstraat (huidige Esstraat) en de toenmalige Nieuwstraat, de huidige Wethouder Buningstraat.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers en om deze verdrietige geschiedenis te herdenken worden op 11 april aanstaande twee plaquettes onthuld. Op de plaquettes wordt in woord en beeld het verhaal van de bombardementen verteld en de namen van de slachtoffers vermeld.
Na de onthullingen wordt in De Nieuwe Kolk een tentoonstelling geopend die is samengesteld door de Asser Historische Vereniging. De expositie geeft een beeld van het leed en de verwoestingen na de bombardementen.

.be
Tiplijn