Geslaagde inloopavond bij Elmoslimien moskee Assen

Geslaagde inloopavond bij Elmoslimien moskee Assen

Het werd een onverwachte grote opkomst bij de inloopavond zondag in de moskee Elmoslimien in Assen. Er waren op twintig personen gerekend maar het werden er uiteindelijk 39.

Het bestuur van de Moskee had een oproep gekregen via de mail om met zijn allen samen te komen, dit om meer duidelijkheid te geven over de situatie van de aanslagen van afgelopen week. Niet oordelen over bevolkingsgroepen, maar met elkaar praten over het leed dat is gebeurd in Nieuw Zeeland en vorige week maandag in Utrecht.

Overleg met de politie
Er is vanuit de politie contact geweest met het bestuur van de moskee, of er behoefte was aan meer bescherming voor de moskee afgelopen vrijdag. Deze behoefte was er niet. De Imam heeft er wel over gesproken bij de samenkomst afgelopen vrijdag. De contacten over de veiligheidssituatie kwam bij het bestuur zeer positief over.

Positief gespreksstof
Het was zondagavond een warm onthaal en samenzijn van verschillende Asser bewoners onder elkaar. Ook mensen uit Smilde en Groningen waren op de bijeenkomst afgekomen. De woordvoerder van de Moskee, Nasr Errabhi, kon natuurlijk niet alle vragen alleen beantwoorden, maar dit was ook niet het doel van de avond. Ook kan een Moskee bestuur geen sorry zeggen voor het handelen van andere mensen in de maatschappij. Wel blijkt binnen deze moskee dat er wordt gekeken naar hun achterban en is zelfreflectie aanwezig. Goede communicatie is een pre, alleen is het soms jammer dat er hard wordt geoordeeld op sociale media.

Ook waren er vragen aan elkaar of deze aanslagen te voorkomen waren, en hoe verder in Assen. Sommige zagen de aanwezigen als ambassadeur en hoopten op een uiteenzetting van samenwerking en andere overtuigen van de goede wil van de mens. Ook waren er gasten aanwezig die zich afzette tegen de politieke uitslag van woensdag, tijdens de provinciale verkiezingen. Gelukkig kreeg deze visie geen meerderheid in de zaal en werd de politieke discussie gestopt. Wel zal er binnen de gemeente Assen, college en raad meer tijd en geld vrij moeten komen om saamhorigheid en overleg te bevorderen.

Rond 21:00 uur kon de informele inloopavond worden afgesloten en bedankte de aanwezigen elkaar met een applaus voor de inzet tijdens de gesprekken. Het moskee bestuur was blij met de opkomst en vertelde dat de zaal en ruimte altijd openstaat voor een goede dialoog tussen bewoners in Assen.

Tiplijn