Signeersessie Jacques Tichelaar bij Bruna & Doppio Vanderveen

Signeersessie Jacques Tichelaar bij Bruna & Doppio Vanderveen

Op zaterdag 23 maart van 14:00 tot 15:00 uur signeert Jacques Tichelaar bij Bruna & Doppio in Warenhuis Vanderveen te Assen.

De afgetreden Commissaris der Koning van Drenthe, Jacques Tichelaar, neemt in het boek geen blad voor de mond. Twee jaar na zijn aftreden is het tijd het hele verhaal te vertellen. Niet alleen over de afloop, maar over zijn hele carrière. Zonder omhaal, zonder vingerwijzen of natrappen. Maar oprecht, bevlogen en met oog voor zijn eigen aandeel in de affaires die zich voordeden, zowel in Den Haag als in Drenthe.

Fouten en missers
Tichelaar vertelt in het boek openhartig over eigen fouten en missers, maar ook over hoe hard het politieke vak kan zijn. Hoe het eraan toe ging aan de onderhandelingstafel tijdens een kabinetsformatie en waarom hij zo goed kon opschieten met Wouter Bos. Hij schetst een open en menselijk beeld van de politici waarmee hij samenwerkte en spaart zichzelf niet.

En hij doet een boekje open over de provinciale politiek, hoe hij als ongeduldige, actiegerichte politicus  die scherpe debatten gewend was  botste met de terughoudende Drentse tradities binnen en buiten het provinciehuis. Hoewel zijn intenties altijd zuiver waren en hij met zijn handelswijze ook heel veel voor elkaar kreeg, pakten zijn acties niet altijd goed uit. Tot het in februari 2017 helemaal mis ging.

Haagse kopstukken
Schrijfster Birte Schohaus sprak naast Tichelaar een groot aantal betrokkenen uit Den Haag en Drenthe. Anoniem. Met veel gevoel voor menselijke verhoudingen, schreef ze een integer verhaal over Tichelaar, zijn politieke carrière, hoe hij als CdK manoeuvreerde langs de rand van wat zijn functie inhield, om dingen voor elkaar te krijgen voor het grote geheel. Tichelaar: Er is een roep om leiderschap, totdat je die rol ook pakt. Want wat ben je als CdK nu eigenlijk? Aanjager of lintjesknipper? 

Tichelaars ideeën over die onduidelijke functie van een CdK, zijn inzichten over het samenspel tussen politiek en media, de onmogelijke rol van een fractievoorzitter, de spagaat van Kamerleden die werk en gezin willen combineren, ze zijn allemaal terug te vinden in het boek. Daarmee hoopt Tichelaar opnieuw debatten aan te zwengelen en discussies te initiëren.

Boekgegevens
Birte Schohaus, Slagkracht, het verhaal van Jacques Tichelaar - Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Paperback, 240 pagina s, ISBN 9789023256038, prijs: ¬24,95. Verkrijgbaar vanaf 8 maart.

Tiplijn