Orgelconcours voor jongeren in Assen gaat door

Orgelconcours voor jongeren in Assen gaat door

Het orgelconcours voor jongeren, dat de Orgelkring Assen organiseert op zaterdag 30 maart vanaf 13.30 uur in kerkgebouw De Bron aan de Einthovenstraat in Assen, belooft een spannende wedstrijd te worden.

In de categorie solospel  zijn aanmeldingen voor beide leeftijdsgroepen - van 8 - 12 en 13  18 jaar - binnengekomen. De lijst van deelnemers laat zien dat zowel beginnende als (ver)gevorderde leerlingen de kans grijpen om een prijs in de wacht te slepen.

Ook zonder prijs meedoen is op zich al een leuke ervaring, want jonge organisten en pianisten vinden het vaak cool om van zich te laten horen. Daarbij is het eveneens voor de muzikale ontwikkeling van belang om regelmatig voor publiek te spelen.

Naast organisten doen ook pianoleerlingen mee met het concours. Zij krijgen allen de mogelijkheid om een week van te voren onder leiding van de eigen docent of een plaatselijke organist vertrouwd te raken met het Steendamorgel. Dat deelname aantrekkelijk is voor àlle spelers, blijkt uit het feit dat iedere deelnemer een schriftelijke beoordeling van zijn of haar spel mee naar huis krijgt. Bij het ter perse gaan van dit bericht waren nog niet alle te spelen stukken bekend. Wel kwam de naam van Buxtehude al voorbij en titels uit de beginnersliteratuur, maar er zal ook verrassend eigentijdse, jazzy muziek op het orgel worden gespeeld.

Juryleden zijn de organisten Euwe en Sybolt de Jong, die zelf ook nog van zich zullen laten horen op kofferharmoniums. De Orgelkring verwacht heel wat belangstelling in de vorm van ouders, familieleden, vrienden, klasgenootjes en bekenden van de spelers. Natuurlijk zijn andere belangstellenden eveneens meer dan hartelijk welkom. Hun rol is niet alleen die van luisteraar: het publiek mag ook mee beoordelen.

Voor beide leeftijdsgroepen van het concours is één publieksprijs per groep beschikbaar. Om de drempel voor bezoekers zo laag mogelijk te houden, wordt geen entree geheven. Wel is er een collecte bij de uitgang.

Tiplijn