Ponton met kraan vast onder Blauwe Klapbrug (Video)

Ponton met kraan vast onder Blauwe Klapbrug (Video)

Deze week wordt er hard gewerkt om een ponton te plaatsen voor herstelwerkzaamheden aan de Blauwe As.

In opdracht van hoofdaannemer Van Hattum en Blankevoort is er dinsdag een ponton klaargemaakt in de kom van het Havenkanaal. Er moest herstelwerkzaamheden tussen de Groningerbrug en Blauwe Klapbrug verricht worden. De hele ochtend, en een deel van de middag, is er gewerkt om een ponton klaar te maken, Rond 15:00 uur moest deze door de Blauwe Klapbrug met een rupskraan er op varen.

Cijfers en maten
De kraan paste precies op de ponton en alles was klaar voor vertrek naar de Blauwe As. Toch werd er nog even gemeten hoe groot het ponton was, en wat was nu de breedte van de brug waar ze door heen moeten varen? Het ponton was 8,05 meter breed, maar hoe zat dat met de doorvaartbreedte van de brug? Helaas waren de juiste cijfers niet beschikbaar, en de site van de gemeente Assen gaf geen duidelijkheid.

Brugwachter stond te wachten
Toch werd er geprobeerd de ponton met de kraan er doorheen te laten varen. Een kleine sleepboot vervoerde de ponton met kraan naar Het Kanaal om door de Blauwe Klapbrug te varen. Alles ging goed, tot het moment dat de giek van de kraan onder de brug zat en het ponton vastliep. Get geheel zat muurvast onder het voorste deel van de Blauwe Klap.

De ponton zat vast, de brug was open en de autos en bussen wilden er graag langs. Enkele bestuurders besloten naar de andere rijbaan te rijden. Heel rustig bekeken de vakmannen de situatie en namen actie, met de rupskraan werd het ponton terug geduwd naar de Havenkade en de brug kon weer sluiten. De ponton met kraan ging terug naar de laad- en losplek.

Inmiddels is er een alternatieve oplossing bedacht. Vanochtend is de kraan tussen de Groningerbrug en de Blauwe Klapbrug het ponton opgevaren. Vanuit daar worden de herstelwerkzaamheden aan het kanaal verricht.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn