Sinds deze maand heeft het WZA een eigen vakgroep Geriatrie

Sinds deze maand heeft het WZA een eigen vakgroep Geriatrie

Hoe kan een ziekenhuis de zorg voor kwetsbare ouderen verbeteren? Door een goede vakgroep Geriatrie.

Sinds deze maand heeft het WZA een éígen vakgroep, met 3 geriaters, 4 verpleegkundigen geriatrie, een verpleegkundig specialist, een huisarts in opleiding en coassistent. Ze werken mee om de inwoners van Drenthe de meest vitale van Nederland te maken.

Een geriater is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen waar kwetsbare, oudere patiënten mee te maken krijgen. Meestal spelen er meer klachten tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Veel voorkomende problemen zijn: moeilijk lopen met het risico dat u valt, moeite om uw plas en ontlasting op te houden (incontinentie), geheugenproblemen, somberheid en eenzaamheid. Ook als u veel verschillende medicijnen tegelijk moet gebruiken, kan dat voor problemen zorgen. Soms hebt u meer moeite met de gewone, dagelijkse dingen zonder dat duidelijk is hoe het komt.

Bij een behandeling op de polikliniek Geriatrie proberen ze te helpen om de patiënt zo zelfredzaam mogelijk te blijven. Vanzelfsprekend houden ze bij onze adviezen altijd rekening met wat hij of zij aankunt.

Gesprekken en onderzoek
Tijdens een bezoek aan de polikliniek Geriatrie hebt u gesprekken met een geriater en een geriatrieverpleegkundige. Ook doen zij lichame­lijk onderzoek. Als er een verhoogd risico is om te vallen, schakelen zij een geriatriefysiotherapeut in. Afhankelijk van de uitkomsten van de gesprekken en het lichamelijk onderzoek kan bloed- en urineonderzoek nodig zijn. Ook kan de geriater voorstellen om een hartfilmpje (ECG) te laten maken of een röntgenfoto van uw borst.

Uitslagen en behandelplan
Aan het eind van een bezoek bespreekt de geriater de uitkomsten van de gesprekken en de onderzoeken met u. Vervolgens stelt de geriater in overleg met u een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op uw persoonlijke situatie. U krijgt een brief thuisgestuurd met de afspraken die zijn gemaakt over uw behandeling. Ook brengt de geriater uw verwijzer (huisarts of specialist) op de hoogte van het behandel

Zie: Wilhelmina Ziekenhuis Assen geriatrie

Tiplijn