GroenLinks Assen wil minder ballonnen de lucht in laten gaan

GroenLinks Assen wil minder ballonnen de lucht in laten gaan

De fractie van GroenLinks in Assen wil meer ontmoediging voor het oplaten van ballonnen in de gemeente.

Reden voor GroenLinks om dit aan de kaart te stellen, is het afval wat dit met zich mee brengt: Restanten van ballonnen, maar ook de touwtjes, zijn vaak onderdeel van zwerf- en drijfvuil. Deze restanten worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren met alle gevolgen van dien. Plastic zwerfvuil in zee, ook bekend als plastic soep, is een groeiend probleem met negatieve gevolgen voor de veiligheid, economie en de gezondheid.

Op 9 december 2014 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin gemeenten worden opgeroepen om het oplaten van ballonnen tegen te gaan. GroenLinks: In Assen staat er nu niets in de weg om bij verschillende evenementen ballonnen op te laten en dit gebeurt ook. Diverse gemeenten (ook in Drenthe) hebben al maatregelen genomen om het oplaten van ballonnen tegen te gaan.

Daarom zien de fractieleden dat de gemeente Assen een goed voorbeeld geeft, en geen ballonnen uit te delen of op te laten bij evenementen die door de gemeente worden georganiseerd. Ook willen zij dat de gemeente het oplaten van ballonnen bij andere evenementen ontmoedigt.

De fractie heeft hierover vragen aan het College van B&W gesteld.

Tiplijn