Zo doen basisscholen uit Assen het in het scholenonderzoek

Zo doen basisscholen uit Assen het in het scholenonderzoek

Basisschool De Kloostertuin in Kloosterveen staat in Assen op de eerste plek als het gaat om de eindtoetsresultaten van basisscholen.

Dat blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws. In totaal werden er van zesduizend basisscholen de eindtoetsresultaten geanalyseerd. Door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws werden deze op een zo eerlijk mogelijke manier vergeleken.

Uit het onderzoek blijkt dat De Kloostertuin met een gemiddeld cijfer van 8.2 het hoogst scoort. De Maria in Campisschool scoorde een 4.7.

Kwalijk
Christa van der Veen, directeur van de Maria in Campisschool, kan zich totaal niet in het onderzoek vinden: ,,Het onderzoek gaat over het Nederlandse gemiddelde. Gemiddelden kan je niet toepassen op individuele scholen en kinderen. Ik vind het onderzoek van RTL zelfs kwalijk. Wij zijn een hele kleine school. Als je maar acht of negen leerlingen in groep 8 hebt, gaat het gemiddelde al snel naar beneden.

,,De eindtoets is echt een kennistoets en een kind is meer dan alleen kennis. Voor de kennistoets kan je leren, maar wij gaan geen kinderen opleiden om een toets te maken. Wij willen kinderen goed opleiden om evenwichtig volwassen te gaan worden. Het hele mens zijn is voor ons belangrijk, aldus Van der Veen.

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie gebruikt de cijfers ook om de kwaliteit van de school te bepalen. Drie weken geleden kwam de inspectie op de Maria in Campisschool langs. Van der Veen: ,,De inspectie heeft de school opnieuw een voldoende gegeven.. Op het welbevinden en veiligheid van de kinderen heeft de Maria in Campisschool zelfs een goed gekregen.

Eindtoets verdwijnen
Van der Veen ziet zelf graag dat de eindtoets helemaal gaat verdwijnen. ,,Het is een momentopname. Wij maken een soort film van groep 1 tot en met 8, daar gaat het over. En wat is een gemiddelde, er is geen echt gemiddelde. Je moet een kind over alle jaren én in zijn totaliteit beoordelen, en niet alleen naar een eindtoets kijken.

Bekijk hier hoe alle scholen in Assen uit het RTL Nieuws-onderzoek kwamen:

De Kloostertuin: 8.2
De Vuurvogel: 7.4
Het Octaaf: 7.3
De Cirkel: 7.1
RK Basisschool Vredeveld: 7
Emmaschool: 7
De Parel: 7
Heksenketel: 6.9
Theo Thijssen: 6.9
De Driemaster: 6.8
De Driesprong: 6.7
OBS Kloosterveen: 6.7
Het Krijt: 6.7
De Veldkei: 6.7
De Marskramer: 6.7
Het Sterrenschip: 6.7
De Borg: 6.6
De Lichtbaak: 6.6
De Regenboog: 6.5
Vrije school Assen: 6.5
De Scharmhof: 6.5
Baggelhuizenschool: 6.2
De Valkenhorst: 6
Maria in Campisschool: 4.7

Tekst: Erik Smit

Tiplijn