Mega tunneldak van ruim duizend ton verplaatst in Assen

Mega tunneldak van ruim duizend ton verplaatst in Assen

Firma Mammoet heeft vrijdag met speciaal materiaal het tunneldak van de nieuwe tunnel De Maten van de bouwplaats verplaatst.

Zij deden dit om ruimte te creëren voor het plaatsen van het dak, dat vanavond plaats zal gaan vinden. Het 1080 ton wegende tunneldak is vrijdag met drie speciale transportwagens van de bouwplaats opgetild en verplaatst.

Bouwplaat wordt draaiplaats
Het tunneldak is lang en zwaar en kan niet op de transportweg naar de treinrails gedraaid worden, dus is het dak vrijdag opgetild. Ook is de bouwplaats opgeruimd voor de enorme klus dat vandaag plaats vind. Bouwvakkers van Hegeman hebben na de lichting van het tunneldak snel de bouwplaats opgeruimd en even voor 18:00 uur kon een ieder huiswaarts keren.

Uitgraven
Afgelopen nacht is de spoorlijn tussen Groningen en Hoogeveen dichtgegaan om ProRail ruimte te geven het spoor te demonteren en de wegenbouwers van Sallandse wegenbouw de bouwput uit te graven. Ruim 2000 kuub zand en leem is naar de stortplaats aan de oostzijde van het project verplaatst. Vanochtend wordt een paar honderd kuub schoon zand gestort om de rijbaan voor de tunnelplaatsing klaar te maken.

Sloop
Vannacht is er een sloopploeg gearriveerd die de oude watertunnel, en de duikers, onder het spoor hebben gesloopt.

Plaatsing tunneldak
Vanmiddag vanaf 16:00 uur gaat de plaatsing van de tunnel beginnen en zal hij langzaam naar beneden worden gereden. Tussen 20.00 uur en 23.00 wordt het dak op zijn plaats ingereden, hiervoor zullen snijbranders de funderingspalen op de juiste hoogte af slijpen. Als al dit werk klaar is, kan de tunnel geplaatst worden. Hierna zullen de spoorwerkers weer het spoor herstellen, die zal in de loop van zondagmiddag getest worden. Vanaf maandagochtend kunnen de treinen weer rijden.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn