Ruim 2000 kuub zand uit Kampen in tunnel De Maten (Video)

Ruim 2000 kuub zand uit Kampen in tunnel De Maten (Video)

Er wordt al ruim twee weken aan de op- en afrit van de nieuwe tunnel De Maten gegraven.

Assen krijgt een nieuwe spoortunnel en de werkzaamheden zijn druk bezig. Ruim twee weken was er nodig om de westelijke onderdoorgang uit te graven en weer op te vullen met zand. Aannemer en wegenbouwer Sallandse verzorgt deze klus voor het oude moederbedrijf Hegeman.

Zand uit Kampen
Het zand wat nodig is voor het inrijden van het tunneldek komt uit Kampen, dit wordt per vrachtwagen via de A28 aangereden. Er zijn ruim 100 vrachtwagens met zand in dit deel van het traject nodig. Waarom het zand helemaal uit Kampen moet komen, of dat dit speciaal zand is dat niet in Drenthe beschikbaar is, is niet bekend. Het zand wat uit de tunnel van de Overcingellaan is gekomen, ligt nog in Kloosterveen te wachten op hergebruik.

Voorwerkzaamheden
Zaterdag zal de tunneldek in de spoorlijn Assen-Beilen worden ingereden, hierdoor rijden vrijdag en zaterdag geen treinen op dit traject. Deze week zal de westelijke tunnelweg verder worden gevuld met zand en komen er dragline platen te liggen. Hiervoor zal eerste nog een paar bouwketen van Hegeman worden verwijderd om plaats te maken voor het dek. Het zanddek moet perfect liggen voor de 1040-tons tunneldek.

Spoorbaan wordt opgebroken en weggegraven
Om het tunneldek te kunnen plaatsen zal ook het spoor worden uitgegraven, dit om ruimte te maken voor het rijdende transport. Inmiddels is de west- en oostbaan voorzien van diep drainage en rond het spoor is ook op een diepte van zes meter drainage aangelegd om zorg te dragen voor een goede basis voor de het rijdend transport.

Let op extra werkverkeer
Aan de oostzijde van de tunnel zal deze week een paar duizend kuub leem en instabiel zand worden weggereden naar de geluidswal bij Baggelhuizen. Dit gebeurt met trekkers en kiepers. De aannemer houdt de wegen schoon met een veegwagen. Verder komen er trailers met dragline platen die achteruit de bouwput in worden gereden, hier staan verkeersregelaars het verkeer te regelen.

Bekijk ook de bouwcamera.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn