Transition Town Assen start met Soepcafé

Transition Town Assen start met Soepcafé

Op 25 januari gaat een werkgroep van Transition Town Assen van start met een maandelijks terugkerend Soepcafé. Soep van gered voedsel.

Het Soepcafé is ontstaan vanuit de behoefte om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast speelt bewustzijn en het sociale aspect natuurlijk ook een grote rol. Iedereen die wil kan eens per maand op de vrijdagavond aanschuiven en betaalt naar draagkracht, een vrij bedrag. Op deze wijze kan iedereen mee eten.

Transition Town Assen
Het is soms lastig in deze tijd van constante stroom aan berichten over klimaatverandering om positief te blijven. Veel mensen willen wel wat doen maar weten naast hun huis isoleren en zonnepanelen aanschaffen echt niet wat ze nog meer kunnen bijdragen.

Transition Town Assen is een nieuwe beweging in Assen die juist deze componenten wil samenvoegen. Duurzaam bezig zijn in je eigen buurt op een gezellige en vooral positieve manier. Zo denken ze het verst te komen met de soms heftige beelden en verhalen verspreid door radio, tv en social media.

Er wordt veel gepraat over verandering maar de Transition Town Assen groep vindt dat ze nu ook echt de handen uit de mouwen moeten steken. Het Soepcafé kwam als eerste naar voren in de groep maar ondertussen zijn er al meerdere werkgroepen ontstaan die ook bezig zijn op het vlak van duurzaamheid en hun steentje willen bijdragen aan de transitie.

Gered voedsel
Ze hebben al een aantal supermarkten bereid gevonden om hun overtollige voedsel te doneren aan het Soepcafé zoals Wout s kwekerij, de Bazaar in de Rolderstraat en de Spar in centrum van Assen zegde toe om een flink aantal stokbroden te schenken voor op de eerste avond. Vers of in blik of pot, voedsel wordt té vaak té snel weggegooid. Daar kunnen ze nog best een heerlijk soepje van maken.

De Groeiplek
De eerste keer zal het Soepcafé plaatsvinden in De Groeiplek in Assen oost alwaar het idee ook is ontstaan maar ze sluiten niet uit dat ze op termijn een Soepcafé-Tour langs alle wijken gaan doen. Dan hoeven inwoners uit Assen west niet helemaal naar oost te komen. Alle gebouwen met een keuken zijn hiervoor geschikt. De buren van De Hippe Kringloop doen ook mee door serviesgoed uit te lenen aan het Soepcafé.

Mee doen
Mensen die willen aanhaken om mee te doen met het Soepcafé zijn van harte welkom. Voor iedereen wel een leuke taak. Heb jij een leuke locatie waar ze ook eens op bezoek kunnen komen met het Soepcafé, schroom dan niet om ze te benaderen. Daarnaast vragen ze of supermarkten, bakkerijen, bloemisten producten willen doneren. Ja, ook bloemisten want met geknikte bloemen is ook nog iets moois te maken.

De restjes
Snijafval van de groenten en oud brood gaan naar De Groene Varkens in Loon en wat zij niet eten kan op de composthoop. Op deze wijze wordt er echt niets meer verspild en hebben ze ondertussen een heel gezellige tijd gehad met elkaar.

Creatief
Tijdens de bijeenkomst kunnen mensen die dat leuk vinden een zwerfkei beschilderen. Stenen en andere materialen zijn daarvoor aanwezig maar heb je zelf een mooie, dan mag die meegenomen worden.

Waar: de Groeiplek , Zevensterstraat 19 Assen
Tijd: 17:00 uur  19:30 uur
Zowel Transition Town Assen als Soepcafé Assen is te vinden op facebook.
Informatie Helena 06-30015209

Tiplijn