Assen krijgt Stadsmariniers (Video)

Assen krijgt Stadsmariniers (Video)

De kogel is door de kerk, Assen krijgt stadsmariniers die problemen in Assen gaan oplossen.

Maandagochtend startte burgemeester Out nog de nieuwjaarsloop van Defensie en vanmiddag gaf hij aan dat Assen ook mariniers krijgt om problemen in de stad anders aan te pakken. Nu blijkt dat de minimale inzet van politie, en de beperkte mogelijkheden van Stadstoezicht, niet hebben geholpen bepaalde problemen in Assen op te lossen. Tijdens de nieuwjaarstoespraak van Out kwam het besluit naar voren, Assen krijgt een of meerdere stadsmariniers om stadsproblemen op te lossen.

Van dorp naar stad
Eindelijk heeft Assen een burgemeester die weet van aanpakken, bepaalde problemen in de stad kun je niet oplossen met pappen en nathouden zoals soms de afgelopen jaren is geprobeerd. Er moet duidelijkheid zijn wie er de baas is in de stad, de probleemmakers moet je aanspreken op hun gedrag. Overlast moet je bespreekbaar maken en oplossen door knopen door te hakken. Helaas heeft de veiligheidsdriehoek in de Drentse hoofdstad niet voldoende daadkracht in huis en zal de burgemeester met de wethouders een stadsmarinier de moeilijke zaken in de stad gaan oplossen. Dit na voorbeelden uit Rotterdam.

Politie heeft geen tijd
Na de gehele mislukte reorganisatie van de politie in Nederland, rijden er in Assen bijna alleen nog politievoertuigen voor calamiteiten rond. De gewone agent op straat is er niet meer. Wijkagenten die de oplossing zouden moeten zijn, is mislukt en veel wijkagenten draaien naast wijkdiensten ook calamiteitendiensten mee. Zo blijft er veel werk voor de wijkagent liggen.

Stadstoezicht
Assen heeft een grote groep stadstoezichthouders, maar vanwege de hoge werkdruk kunnen die niet alle werkzaamheden aan. Zij krijgen te weinig ruimte om preventief te handelen. Bezuinigingen en doorstroming is een groot probleem.

Mariniers van harte welkom
Assen kan trots zijn als deze plannen, die in de nieuwjaarstoespraak genoemd werden, realiteit worden. Duidelijkheid en structuur zal Assen weer een stad maken waar alle Assenaren trots op kunnen zijn. Stadsmarinier is een man of vrouw met een goede dosis communicatie skills die weet van aanpakken, instrumenten heeft om aan te pakken en wegen weet voor hulp en hulpverlening.

Bekijk het project van stadsmariniers in Rotterdam hier.

Tiplijn