Zerken van familie Hofstede worden gedeeltelijk teruggeplaatst

Zerken van familie Hofstede worden gedeeltelijk teruggeplaatst

In augustus van dit jaar heeft het Noorderbegraafplaats een start gemaakt met de restauratie van de historische graven van de familie van gouverneur Hofstede.

Deze restauratie werd mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van de provincie. Op 19 december worden de eerste 4 of 6 zerken teruggeplaatst na een intensieve restauratie door het bedrijf Veenstra Natuursteen uit Uithuizermeeden, waaronder de grote zerk van gouverneur mr. Petrus Hofstede.

Het is volgens de organisatie nog niet zeker over de plaatsing doorgaat: De plaatsing is op die dag wel onderhevig aan de weersomstandigheden; de vrachtwagen waarmee de zerken worden vervoerd moet vrij ver op het drassige grasveld gereden worden om de zerken op hun plaats te hijsen. Het kan dus zijn dat de hele operatie bij slecht weer wordt afgelast.

Tijdens de restauratie van de zerken hebben vrijwilligers van Stichting Noorderbegraafplaats Assen de oude fundamenten gesloopt, uitgegraven en met de daaruit vrijkomende stenen weer een geheel nieuw fundament voor een gedeelte van deze zerken gemaakt.

Tiplijn