Schrijversmarathon

Schrijversmarathon "Write for Rights" Amnesty International in Assen

De grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld, werd ook in Assen gehouden. Bij de pop-up winkel een Mooi verhaal verzorgde Amnesty International een Schrijversmarathon  Write for Rights .

Deze Marathon wordt wereldwijd rond 10 december gehouden, de datum dat in 1948 op deze dag de universele rechten van de mens werden aangenomen. Dit jaar werd er brieven en kaarten geschreven voor vrouwen die een groot onrecht is aangedaan.

Over de hele wereld zijn in deze periode dan miljoenen brieven geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten. Wethouder Gea Smit opende de schrijfmarathon zaterdag 8 december door een kaars omwonden met prikkeldraad te ontsteken, het symbool voor Amnesty International. Later schoof de wethouder ook aan bij de lange schrijftafel om verschillende brieven te schrijven naar de vrouwen die door Amnesty waren geselecteerd.

De brieven zijn niet zelf aan deze vrouwen gericht, maar aan de autoriteiten van de landen waar deze vrouwen gevangen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

De vele brieven die de autoriteiten wereldwijd ontvangen kan als drukmiddel dienen om deze vrouwen eerder vrij te laten of beter te beschermen tegen hun vijandige omgeving.

_auto_generated_thumb_ Erik Smit/Lammert Aling
Tiplijn