Badan Persatuan schenkt archief aan Drents Archief

Badan Persatuan schenkt archief aan Drents Archief

Badan Persatuan heeft zijn archief aan het Drents Archief geschonken.

Het is voor de geschiedenis van de Molukkers in Nederland van essentieel belang dat het archief van Badan Persatuan toegankelijk wordt gemaakt voor onderzoek.  Dat zegt de heer George Tonikoe, oud-vicevoorzitter van Badan Persatuan (BP).

De schenkingsovereenkomst van het omvangrijke archief van bijna honderd verhuisdozen met foto s en documenten uit de jaren 1966 tot 2000 wordt op vrijdag 14 december ondertekend door Corinne Rodenburg, directeur van het Drents Archief en de heer Tonikoe. Bij de ondertekening is commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, aanwezig. In de collectie bevindt zich onder meer de belangrijke Gezamenlijke Verklaring Lubbers-Metiarij uit 1986, met voormalig premier Ruud Lubbers.

Het Drents Archief in Assen is dé plek voor het omvangrijke archief van BP, als eerbetoon aan diens oprichter. Vijftien jaar nadat in 1951 de eerste Molukse gezinnen in Nederland aankwamen richtte de Asser predikant Metiarij BP op. Met het ondertekenen van de schenkingsovereenkomst wordt het startsein gegeven voor het ontsluiten van een belangrijk deel van de Molukse geschiedenis in Nederland.

Gezamenlijke Verklaring Lubbers-Metiarij
In het topstuk van het BP-archief, de Gezamenlijke Verklaring, staan afspraken over onder andere de overdracht van een aantal domeinenwijken aan de lokale woningcorporaties. De extreem grote werkeloosheid onder Molukse jongeren in die tijd was zorgwekkend en met een 1000-banenplan moest daarmee een inhaalslag worden gemaakt. De Rietkerkuitkering voor ex-KNIL-militairen was een gebaar naar de voormalige trouwe soldaten die in dienst van de Nederlandse krijgsmacht zijn geweest.

Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland
Het is de bedoeling dat we in het verlengde van deze bijzondere schenking, zo veel mogelijk foto s, films, documenten en verhalen van alle generaties Molukkers verzamelen en weer beschikbaar stellen , vertelt Corinne Rodenburg. Met diverse projecten en educatieve activiteiten die voortkomen uit de ontsluiting dragen we bij aan de collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland .

Badan Persatuan
BP is in 1966 opgericht op initiatief van dominee Metiarij (1917-2007), met de bedoeling dat het de enige belangenorganisatie zou zijn van het Molukse volk in Nederland. Lange tijd vertegenwoordigde het de meerderheid van de Molukse gemeenschap. Zo was BP betrokken bij de totstandkoming van het inspraakorgaan Welzijn Molukkers en de Molukkersnota uit 1978, waarin afspraken werden gemaakt over verbetering van de sociaal-economische positie van Molukkers in Nederland.

Tiplijn