Heiwerkzaamheden tunnel De Maten in één dag klaar (Video)

Heiwerkzaamheden tunnel De Maten in één dag klaar (Video)

Zaterdagmorgen konden de zware machines bij de bouwput van tunnel De Maten in Assen aan de slag.

ProRail had na de laatste trein van vrijdag/zaterdag rond 01:00 uur in de nacht het spoor vrijgegeven. Rond 03:00 uur kon het ontgraven van het spoordeel beginnen. Rond het spoor ligt een tien meter veilige zone waar geen kranen of ander materiaal mag komen voordat ProRail de plek heeft vrijgegeven, en de spanning van de bovenleiding heeft gehaald. Naast het ontaarden van de bovenleidingen moesten de bovenleidingen ook samengevoegd worden om de kranen voldoende ruimte te geven.

Speciale kranen
Aannemer Hegeman had voor de funderingswerkzaamheden speciale kranen ingehuurd. Die kunnen tot grote diepte de stalen funderingspalen indraaien. Het indraaien voorkomt gevolgschade bij de kantoren die naast de bouwplaats staan. De palen werden voorzien van een boorkop. Als de helft erin zat, werd de tweede deel erop gelast. Daarna konden de palen van 28 meter de grond in.

Heikranen hameren
De heikranen hameren de andere dertig funderingspalen, die zuidelijker liggen, met hamerkracht de 30 meter diepe ondergrond in. Rond de 30 meter diepte zit een oerlaag waarop de palen kunnen rusten en een goede basis vormen voor het spoorviaduct.

Damwanden
Naast de funderingspalen zijn er ook een tiental damwanden rond de bouwput geplaatst. Daar zal straks de onderdoorgang komen. De ondergrond in dit stukje Assen is erg nat, en bevat veel leem en veenhoudende onderlagen waar niks op kan rusten. De damwanden dienen ervoor dat het zand rond de bouwput niet de tunneldeel in gaat schuiven. Alle damwanden zijn na de bouw niet meer zichtbaar, en onder het spoortraject zijn ze diep genoeg aangelegd.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn