Hond valt schaapskudde Marsdijk aan: dood schaap en gewonden

Hond valt schaapskudde Marsdijk aan: dood schaap en gewonden

Een hond heeft zaterdagavond de kudde schapen van Marsdijk aangevallen.

Dat gebeurde bij Landschapsbeheer Het Witterveld aan de Witterweg in Assen. De hond wist meerdere schapen te pakken te krijgen.

Niet aangelijnd
De eigenaar van de hond liet hem onaangelijnd uit, toen plotseling de hond ervandoor ging is zij/hij huiswaarts gekeerd zonder hond. De hond rende naar de schaapskudde toe en wist enkele schapen flink te pakken. De schapen braken door de afzetting heen en renden vervolgens de Witterweg op. Omwonende, die de schapen op de weg zag lopen, heeft vervolgens hulp ingeschakeld.

Toegetakeld
De hond heeft voor behoorlijk wat schade aan de kudde veroorzaakt. Zo is er één schaap ter plekke overleden en zijn er meerdere schapen gewond geraakt. Bij één schaap is de oor er af gebeten. Hoe groot de schade is, moet nog worden bekeken.

Drachtig
De schapen die werden toegetakeld zijn drachtig. Op 4 december zouden deze moeten lammeren. Volgens de eigenaren van het Landschapsbeheer is de kans dat de schapen de lammeren eruit gooien, heel erg aanwezig. Medewerkers van het Landschapsbeheer zagen dat de stress bij de schapen door het incident aanzienelijk is. De schapen zijn overgebracht naar een ander weiland voor verder onderzoek.

Vakantie
De eigenaren van het Landschapsbeheer Witterveld waren op vakantie in Limburg. Zij zijn nu onderweg naar Assen om de situatie op zich te nemen. Een dierenarts is geinformeerd en gaat de dieren onderzoeken.

Tekst: Erik Smit

Tiplijn