Asser schaapskudde gaat weer naar winterverblijf

Asser schaapskudde gaat weer naar winterverblijf

Zondag 4 november wandelt de schaapskudde van Landschapsbeheer het Witterveld traditiegetrouw aan het einde van het graasseizoen door het centrum van Assen. De schaapskudde begraasde een half jaar lang het beekdallandschap de Landjes in Marsdijk en gaan nu terug naar hun winterverblijf in het Witterveld. Herders en goedgetrainde bordercollies begeleiden de schapen.

Schaapdskudde bekijken
Vindt u het leuk om de schapen te zien? Dat kan. De schaapskudde vertrekt rond 11.30 vanuit het weiland bij Loon via de Lonerweg richting Assen Oost en komen om 13.00 aan in het centrum (Brink). De volledige route van de schapen ziet er al volgt uit: Loon-Lonerweg-Het Palet-Rolderhoofdweg (tunnel)-Rolderstraat-Javastraat-Noordersingel-Brinkstraat-Brink-Torenlaan-Nassaulaan-Hoofdlaan-NicolaasBeetsstraat-Witterstraat-Westerwoldestraat-Witterhoofdweg-Witten cafe van Veen-fietspad. Omstreeks 15.00 uur bereiken de schapen hun verblijf aan de Witterweg. Op de Brink houdt de kudde een half uur rust.

Maandag 15 april 2019 zijn de schapen weer paraat in de Landjes in Marsdijk.

Bewust gekozen voor begrazing van schapen
De gemeente Assen kiest al zeven jaar er bewust voor om met schapen de Landjes te onderhouden. De Landjes is veel te drassig om gras en beplanting machinaal te maaien. Daarnaast is begrazing van schapen een milieuvriendelijke- en duurzame keuze. Doordat schapen met hun vacht en poten zaden meenemen, verspreiden zij makkelijk plantensoorten.

Meer informatie over de stadsbegrazing?
Kijk voor de route en informatie over de schapen op deze website, of volg de herder op Twitter via @StadsbegrazingAssen.

Sandra Kremer
Tiplijn