Gemeente Assen handhaaft niet bij vliegen drone

Gemeente Assen handhaaft niet bij vliegen drone

Afgelopen dierendag is er met een drone gevlogen boven de openingshandelingen van hond Mannes bij het Stationsplein in Assen. Tot grote ergenis bij veel omstanders.

Iedereen heeft kunnen aanschouwen dat er een mooi kunstwerk werd geopend, maar er werd met een drone gevlogen boven de activiteiten. De gemeente, verkeersregelaars en alle bezoekers hebben dit kunnen waarnemen. De piloot van de drone, leerkracht van Vincent van Gogh, meldde dat hij wist wat hij deed en dat hij mocht vliegen boven deze activiteiten. Omstanders hebben hem gewezen op de feiten dat dit niet mocht, en gevaarlijk was, waarna hij snel het terrein wilde verlaten. De gemeente Assen, die het feest heeft georganiseerd, was op de hoogte van het feit dat er gefilmd zal worden door de leraar van de school.

Vincent van Gogh erkent
De school bevestigt dat er is gevlogen en had hiervoor geen vergunning aangevraagd. Zij vinden dat zij dit mogen doen. Op vragen of de piloot van de drone zijn papieren in orde heeft, wil de school niet reageren.

Gemeente Assen
De gemeente Assen was op de hoogte van het feit dat er gefilmd werd en heeft niet adequaat opgetreden bij deze opening. Er waren geen toezichthouders aanwezig, behalve verkeersregelaars. De gemeente heeft de leraar zijn werk laten uitvoeren zonder dat er een vergunning was of op de hoogte was gebracht over de wet en regelgeving bij het vliegen binnen de bebouwde kom als beroepshalve. Vervolgens heeft de gemeente Assen geen melding gemaakt bij de overheid van het overtreden van de regels door de leraar van de school, en het in gevaar brengen van personen die aanwezig waren bij het openingsevenement.

Wet en regelgeving is overduidelijk
De wet en regelgeving is overduidelijk en staat omschreven bij het ministerie en belangenorganisatie www.veiligvliegen.nl/regelgeving. De leraar van de school filmde voor schoolse activiteiten en wordt dus niet als particulier gezien, maar als leraar van een school was hij beroepshalve bezig en valt onder de wet zakelijk gebruik. De politie geeft aan dat daar niet mocht worden gevlogen en er gehandhaafd moest worden. Een drone door niet professionele mensen boven een menigte, of bebouwde kom, gebruiken is gevaarlijk. Of de politie nog actie gaat ondernemen, is niet bekend.

Doofpot cultuur
Op vragen aan de gemeente Assen, en scholengemeenschap Vincent van Gogh, blijkt dat ze er liever niet over praten of interactie willen. Het was toch een leuk feestje, zeggen ambtenaren van de gemeente. De schoolleiding gaf in een feedback aan dat zij de regels niet kennen.

Tiplijn