Het was even raar opkijken voor mensen die donderdagavond langs de Grietmansbrug in Smilde reden.

Omdat de lampjes, die elk jaar tijdens kerst langs de Drentsche hoofdvaart branden, vervangen moeten worden van 220 volt naar LED verlichting, wordt er deze week getest op de hoeveelheid licht die er af komt.

Zo mogen de lampjes niet verblinden. Gisteravond kwamen enkele vrijwilligers, die met kerst de lampjes installeren, even kijken. Zij hadden het idee dat het licht goed was, maar er misschien nog wel enkele aanpassingen gedaan moeten worden.

Dit jaar wordt er nog wel met de oude lampjes gewerkt, het is geen doen om ze dit jaar al te kunnen vervangen. Er worden ongeveer 200-250 lampjes per brug gebruikt, en eén brug kost ongeveer 4000 euro om deze helemaal aan te kleden.

Mocht het volgend jaar zover komen dat men over gaat op Ledverlichting, dan komt er van verschillende kanten geld binnen. Familiebedrijf Koers heeft al toegezegd om geld te doneren wat is ingezameld tijdens hun 100-jarig bestaan vorige maand. ook De provincie en de gemeente hebben toegezegd geld te investeren in de LED-lampjes.

Tiplijn