Assen krijgt nieuwe struikelstenen voor Joodse slachtoffers

Assen krijgt nieuwe struikelstenen voor Joodse slachtoffers

Op woensdag 17 oktober onthult de Stichting Struikelstenen Assen nieuwe struikelstenen voor veertig Joodse slachtoffers op dertien adressen.

De onthullingen zijn in de Groningerstraat, Groningerdwarsstraat, Ceresstraat, Oldenhofstraat en Venestraat. De stenen worden gelegd voor de slachtoffers van het nazibewind in de Tweede Wereldoorlog en komen in het trottoir voor het huis/adres waarvandaan zij zijn opgehaald of verdreven. Het is de negende steenlegging van de stichting.

Moment van bezinning
De meeste woonhuizen zijn afgebroken; hiervoor is nieuwbouw in de plaats gekomen. De twee nog originele woonhuizen staan aan de Oldenhofstraat (de voormalige Molenstraat) en de Venestraat. Tijdens elke onthulling is er een moment van bezinning. Nabestaanden van de slachtoffers staan stil bij hun dierbaren, er wordt een in memoriam gelezen en er is passende muziek. Leerlingen van het Dr. Nassau College zijn bij de steenlegging betrokken.

Meelopen met de route
Stichting Struikelstenen Assen nodigt belangstellenden van harte uit de steenonthulling bij te wonen en de route mee te lopen. De eerste stenen onthult zij om 11.00 uur aan de Oldenhofstraat 24 en om 11.30 uur aan de Venestraat 101. De grote tocht start rond 14.30 uur bij de Bethelkerk aan de Groningerstraat 14. De familie Overweg onthult stenen bij het afgebroken woonhuis aan de Groningerstraat 10, dat naast de voormalige synagoge stond. Opperrabbijn Binyomin Jacobs zegt hier Kaddisj voor alle slachtoffers.

Meer informatie
Meer informatie over de tocht en namen en adressen van de slachtoffers kunt u vinden op struikelstenen-assen.nl. Kijk daarvoor bij Oorlogsslachtoffers en in Nieuwsbrief 31. De gemeente Assen steunt het project van Stichting Struikelstenen Assen.

Stichting Struikelstenen Assen
Tiplijn