Rondleiding Drents Archief: architectuurgeschiedenis én Bartje

Rondleiding Drents Archief: architectuurgeschiedenis én Bartje

Op vrijdagmiddag 8 december kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een rondleiding door het monumentale pand van het Drents Archief.

In het oudste stukje van Assen volgt dankzij de architectuur een reis door de tijd. Van de supermoderne entree uit 2012, via het monumentale gedeelte uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. Speciale aandacht is er voor Bartje, die sinds 2013 in de kloostergang woont. De rondleiding is van 14.00-14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de Oudste Film van Drenthe te bekijken. Deelname is gratis, opgave is niet nodig.

Rondleiding
De rondleiding begint in de lichte, supermoderne entree; een ontwerp van Zecc architecten uit 2012. Via de Taubertoren die in 1980 werd neergezet op de plek van het oude bovengrondse depot loopt de bezoeker naar de oude tentoonstellingszaal van het Provinciaal Museum van Oudheden. Nu is dit deel in gebruik als Digilounge en Studiezaal. Tot slot gaat de rondleiding langs de kloostergang, het oudste stukje Assen en een restant van het middeleeuwse klooster Maria in Campis. Daar wacht het originele, kalkstenen beeld van Bartje de bezoekers op.

Bartje
Bartje Bartels, de hoofdfiguur uit het bekende boek van de Asser auteur Anne de Vries, groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin. Zijn uitroep: "Ik bid nie veur bruune boonn" is inmiddels legendarisch. In 1954 werd, ter ere van de 50e verjaardag van Anne de Vries, een kalkstenen beeld in de tuin achter het gemeentehuis onthuld. Bartje werd helaas vaak doelwit van kwajongens en vandalen; een paar keer is hij onthoofd en soms stonden alleen zijn klompjes nog op de sokkel. In 1982 werd de meer hufterproof  bronzen Bartje geplaatst achter het Ontvangershuis naast de ingang van het Drents Archief. In 2013 verhuisde het kalkstenen beeld van Bartje naar de kloostergang.

Tiplijn