Veel bezoekers op open burendag bij AZC Assen (Video)

Veel bezoekers op open burendag bij AZC Assen (Video)

De Open AZC-dag trok dit jaar meer dan 1.500 bezoekers. De vierde editie van deze open dag stond opnieuw in het teken van ontmoetingen en viel samen met de Nationale Burendag.

Het was rond 13:00 uur een rustige start van de open dag, maar het was rond 15:00 uur in de middag dubbel zo druk. Veel gezinnen met kinderen kwamen op de open dag en Burendag af. Bewoners van het AZC heette de bezoekers welkom en de sfeer was gezellig. Speciaal voor de pers en gelegenheidsbezoekers was de directie van het AZC aanwezig en gaven persoonlijke rondleidingen. Waarvan wethouder Gea Smith gebruik van maakte.

Sjoelen is in
De bewoners lieten de bezoekers alles zien en waren zeer positief over de opkomt, veel bewoners spraken al redelijk Nederlands en lieten iedereen zien waar zij les kregen en waar de ondersteunende diensten waren. De ondersteunende diensten waren zeer open en lieten zien waar zij gemotiveerd mee bezig waren. Buiten op het centrale plein waren speelvoorzieningen voor ouderen, voor de kinderen waren er natuurlijk luchtkussens. Maar vooral het sjoelen is hot bij de jongvolwassenen die gauw doorhadden dat het een mooie strijd was.

Veel nationaliteiten
In het AZC waren verschillende nationaliteiten aanwezig van alle leeftijden. Vooral de mensen die al veel duidelijkheid hadden over hun vluchtelingenpositie waren mondig en sprak iedereen toe.

Stichting Phusis
Tijdens een bezoek aan het Duurzaamheidscentrum is een hele positieve samenwerking met het AZC ontstaan. Er worden bij verschillende projecten van de stichting mensen vanuit het AZC ingezet om te integreren in de Asser samenleving. Een mooi voorbeeld is een herder uit Syrië, die ook kon schapenscheren. Hij hielp mee bij het scheren van de kudde in de Gouverneurstuin en is nu aan het werk bij de kudde in Fochteloo. Maar ook de andere projecten van Stichting Phusis komen mixen tegen. Meer over stichting Phusis klik hier.

De landelijke Open azc dag trok dit jaar meer dan 19.000 bezoekers. Op veertig opvanglocaties waren workshops, sportactiviteiten, muziek, en veel gesprekken tussen gasten en bewoners. Ook werd op een aantal locaties bijzondere kunstwerken onthuld.

Janet Helder, waarnemend bestuursvoorzitter COA: Heel mooi dat veel mensen van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om een opvanglocatie te bezoeken vandaag. Vanuit heel het land zie ik enthousiaste reacties van bezoekers en bewoners over hun ontmoetingen en daar doen we het natuurlijk voor. Het einde van deze dag betekent natuurlijk niet dat de deuren nu weer dicht gaan. Onze azc s staan midden in de samenleving en zijn zeker geen gesloten instelling. Vrijwilligers en bezoekers blijven welkom. 

Jasper Kuipers, Adjunct directeur Vluchtelingenwerk Nederland: Vluchtelingen waarderen het enorm dat ze vandaag in gesprek konden gaan met Nederlanders, want contact maken gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat zoveel mensen de kans hebben genomen om niet over, maar met vluchtelingen te praten. Want onbekend maakt onbemind. 

Tekst: Henk Smit

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn