Nog te vaak restafval in Asser papiercontainers

Nog te vaak restafval in Asser papiercontainers

In de Asser papiercontainers wordt nog te vaak restafval gegooid. En dat geeft problemen bij het verwerken.

Virol is de afvalverwerker uit Scheemda die voor de gemeente al het ingezamelde oud papier en karton verwerkt. Jaarlijks haalt Virol zo n 4.000 ton papier op bij de gemeente Assen om dit bij een kartonfabriek te laten verwerken tot nieuwe en duurzame kartonnen verpakkingen.

Afkeuren
Geregeld moet Virol Asser oud papier en karton afkeuren. Restafval zit dan los of in grijze zakken bij de papiercontainer in, er zit plastic bij het oud papier of het papier zelf is vervuild. Dat is natuurlijk erg jammer, want het oud papier kan dan niet hergebruikt worden.

Verkeerd afval
Wat gebeurt er met het verkeerde afval? Freerk Potze, commercieel directeur van Virol: Ander afval moet eerst uit het papier gesorteerd worden. Dat leidt tot extra werk en kosten. Daarnaast kan vervuild papier of karton niet verwerkt worden tot grondstof voor nieuwe producten. Dat verwerken we als restafval en wordt verbrand. Dat is zonde, want het is vele malen duurder om restafval te verwerken dan oud papier. 

Doe alleen (schoon) papier/karton in de papiercontainer Als u ervoor zorgt dat oud papier niet in aanraking komt met ander afval, blijft het schoon en kan het hergebruikt worden. Daarnaast is het verstandig geen afvalzakken te gebruiken als tijdelijke opslag voor het papier. Dit is plastic en dat hoort niet thuis in de papiercontainer. Ook leidt het gebruik van afvalzakken tot misverstanden, het lijkt namelijk op restafval.

Tiplijn