Natasja Lubbers van PvdA opgestapt

Natasja Lubbers van PvdA opgestapt

De zogeheten vernieuwers hebben de PvdA in Assen in sneltreinvaart het moeras in gedrukt.

Het is bij de PvdA in Assen is een drukke zomer en waarschijnlijk een iets mindere tijd voor vakantie, of is het opstappen van de lijsttrekker Natasja Lubbers het laatste interactie van de partij in Assen? De PvdA was sinds 1945 altijd vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Assen. Veel prominente bestuurders en ambtenaren vanuit de Provincie Drenthe stroomden door naar de raad in Assen en de besten werden ook wethouder van de provincie hoofdstad.

Gevolgen van landelijke politiek
De landelijke politiek werkt door op lokaal niveau. En na de verliezen in de tweede kamer vond het Asser bestuur en leden het tijd worden voor vernieuwing en verjonging van de Asser fractie. In 2014 was er al een wethouderpost ingeleverd en in 2018 zou er een herstel komen met een vrouw als lijsttrekker: Natasja Lubbers. Zij was geheel onbekend in de politiek zij zal het nieuwe gezicht van de PvdA in Assen worden. Niet iedereen was hier content mee en langzaam ontstond er een tweeledigheid in de partij.

Kiezer bepaalde anders
Met weinig ervaring en een slecht werkende motor tijdens de verkiezingen gaf de kiezer niet het gevoel om voor de PvdA in Assen te blijven stemmen. De grote winnaar werd de linkse partij GroenLinks. Twee oud-PvdAers kwamen terug met voorkeursstemmen in de raad van Assen. Enkele mensen binnen de partij hadden hier moeite mee en de oude fractievoorzitter stapte vervolgens op. Natasja Lubbers werd niet uitgenodigd voor de collegebesprekingen en de PvdA kwam zonder wethouderspost in de raad terecht.

Vernieuwen of terug naar de basis
De landelijk politiek bemoeide zich met de problemen in Assen en er kwam een advies en onderzoek door Kamerleden. Om de politiek weer een rol te laten spelen in Assen moet de PvdA zich de komende vier jaar opnieuw uitvinden, zo luidt het advies. Met een nieuwe bestuur en toekomstgericht werken.

Natasja Lubbers kon haar taak als fractievoorzitter niet vervolgen en deed een paar weken een stapje terug, maar was inmiddels zo beschadigd door alle ontwikkelingen dat zij zich nu geheel terugtrekt als lid van de fractie en hiermee een oud gediende terug laat komen in de fractie.

Tekst: Henk Smit

Tiplijn