Meet & Greet  met Truus Stern - van Zuiden

Meet & Greet met Truus Stern - van Zuiden

Op zaterdagmiddag 23 juni ik de Drentse Truus Stern - van Zuiden, hoofdpersoon in Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde  in onze winkel van 14.00 - 16.00 uur aanwezig om het boek te promoten en te signeren.

Hoelang mag ik blijven? Een verhaal over aanpassen, volhouden en verzet. In Hoelang mag ik blijven? vertelt Wendy Geuverink het indrukwekkende verhaal van Truus Stern-van Zuiden. Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan.

Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.

Een verhaal dat doorverteld moet worden
Omdat er nu niet zo veel ooggetuigen meer zijn die ons uit eerste hand kunnen vertellen hoe het was . Nog een paar jaar en dan zal er niemand meer zijn die het aan den lijve heeft ondervonden. Dat betekent dat we goed moeten luisteren naar degenen die er nog zijn en met ons willen delen hoe het was. Veel bekende Nederlanders wilden deze boodschap dan ook met een quote ondersteunen:

Een verhaal dat doorverteld moet worden en dat we ons moeten blijven herinneren. 
- Mark Rutte, historicus en minister-president van Nederland

Afstand houden? Dat lukt niet bij Truus.
Ontwapenend, ontroerend, vertederend. Maar ook, en vooral, sterk. Met bewondering heb ik haar gevolgd, al die jaren. Waar Truus is, daar ben ik ook,  zei ik dan. Dat moet nog heel lang zo blijven! 
 Jacques d Ancona, journalist

Een eerlijk en openhartig verhaal dat met empathie is vastgelegd. Ik heb bij het lezen alleen maar meer bewondering en respect voor Truus Stern gekregen. Ondanks alles is Truus Stern blijven geloven in de medemens. Haar leven is een overwinning op het slechte in de mens en in die zin is dit een hoopgevend boek.   Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Een aangrijpend boek over de gruwelijke oorlogservaringen van Truus Stern, een sterke en strijdbare vrouw met een groot hart. 
 Zoni Weisz, adviseur Sinti en Roma

(Meet & Greet // Boekverkoop // Datum: zaterdag 23 juni // Tijdstip: 14.00 uur - 16.00 uur// Locatie: Van der Velde Boeken Assen // Entree : gratis // Aanmelden gewenst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592-317519)

Tiplijn