Geen herplaatsing kunstwerk Aarde, Water, Huis van oude station in Assen

Geen herplaatsing kunstwerk Aarde, Water, Huis van oude station in Assen

Het kunstwerk wat tot 2014 bij het oude station stond, wordt niet herplaatst.

Na alle beloftes die er door de gemeente Assen in 2013 zijn gedaan is niks van gekomen. Het kunstwerk Aarde, Water, Huis is in 1989 geplaatst en door de gemeente Assen en de NS betaald. Het kunstwerk zal worden teruggeplaatst in recreatiegebied Zeijerveen, ter hoogte van de A28. Hiervoor is zelfs een talut gemaakt. Helaas komt het vorige college van B&W hier op terug en wil het kunstwerk niet meer hebben.

Stichting AssenStad wilde het kunstwerk redden
Na een oproep in de media heeft Stichting AssenStad het initiatief genomen om het kunstwerk te redden en te herplaatsen in Assen. De stichting was bereid hiervoor de kosten te dragen en tien jaar zorg te dragen voor het onderhoud. Helaas is de gemeente Assen niet bereid enigszins mee te werken aan de plannen en worden de plannen alleen maar tegengewerkt met onzinnige verhalen.

Bond Heemschut is door de gemeente binnengehaald om een goede bestemming te vinden voor dit kunstwerk en de Bond Heemschut heeft de plannen van AssenStad goed en reëel gevonden.

Tegenwerking
Het huidige politieke klimaat in Assen is inzake de kunst erg vermagerd en Assen geeft graag 418.000 euro uit aan de nieuwe kunstwerken bij de Overcingeltunnel en het station. Maar de gemeente wil niks investeren in oude kunstwerken. De gemeente vindt geen waarde in de onderhoud van bestaande kunst in Assen. Assen zou volgens cultuur- en erfgoedexperts zuinig zijn op zijn verleden, maar de stichting en Bond Heemschut merken hier weinig van. De beloftes van de herplaatsing zijn volgens de beide partijen dan ook waardeloos geworden.

Stichting AssenStad trekt zich terug uit dit kunstproject
Stichting AssenStad wil aan deze positieve actie meewerken, maar wil geen strijd aangaan met het gemeentebestuur die alles maar wil weggooien en geen oog heeft voor het behoud van dit kunstwerk. Verder is het kunstwerk er slecht aan toe. De gemeente laat weten dat er een investering van zeven tot vijftien duizend euro moeten komen. De herplaatsing van het kunstwerk zal vijf duizend euro kosten. Er zijn tussen de stichting en de gemeente diverse andere opties besproken, maar de gemeente wil er niet aan meewerken. Stichting AssenStad blijft open staan voor een positieve draai aan dit project.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn