Cosis met Happy Hap naar landelijke VG Hackathon

Cosis met Happy Hap naar landelijke VG Hackathon

Cosis presenteerde afgelopen vrijdag de Happy Hap© tijdens de demoday van de VG Hackathon in Utrecht. Aan deze landelijke marathon-brainstorm deden maar liefst 35 zorgorganisaties mee.

Ze werkten samen met mensen met een verstandelijke beperking en het bedrijfsleven aan innovatieve oplossingen voor moeilijk oplosbare problemen. Hoewel Cosis net buiten de prijzen is gevallen, zet de organisatie wel door met de ontwikkeling van het prototype en innovatieve oplossingen in de gehandicaptenzorg.

Binnen Cosis komen we regelmatig tegen dat cliënten hun eten opschrokken en daardoor meer risico lopen op verslikken. Nu lossen we dat veelal op met één op één begeleiding. Maar we willen dat cliënten zo veel mogelijk grip hebben op hun eigen leven , aldus Marjet Ekkel. Marjet is coördinerend medewerker bij Cosis en diende het probleem namens haar team in. Vervolgens werd er een probleemstelling geformuleerd: "Hoe kunnen we cliënten met een (ernstige) verstandelijke beperking helpen om zelfstandig veilig te eten zodat zij meer grip krijgen op hun eigen leven? De gehele week werkte een team van studenten van de Hanzehogeschool, medewerkers van Cosis en het bedrijfsleven samen aan een oplossing. Health Hub Roden stelde de locatie kosteloos beschikbaar en het proces werd begeleid door Hanze Ontwerpfabriek.  Met de Happy Hap denken we een oplossing te hebben gevonden om cliënten met een ernstige verstandelijke beperking veilig zelfstandig te kunnen laten eten. Het prototype werd afgelopen week direct getest met enkele cliënten. Daaruit blijkt dat cliënten met behulp van de Happy Hap in een rustiger tempo eten en beter kauwen. Daarnaast lijken cliënten ook meer ontspannen te eten. 

Ontwikkelen van de Happy Hap
Albert Scholte is programmaleider digitale zorg bij Cosis en vertelt:  We zien kansen om de Happy Hap© verder te ontwikkelen, want in Nederland alleen al zijn er zo n 68.000 mensen met een ernstige verstandelijke beperking. We zijn er van overtuigd dat een aanzienlijke groep mensen baat heeft bij de Happy Hap en maken het dan ook graag voor hen beschikbaar. We willen ons prototype graag verder ontwikkelen en zoeken nog samenwerkingspartners om dit voor elkaar te krijgen. Daarnaast geven we het innovatief nadenken over ingewikkelde vraagstukken een vaste plek binnen onze organisatie met behulp van zogenaamde CosisLabs. 

Over de VG Hackathon
Voor het eerst slaan mensen met een verstandelijke beperking, zorgaanbieders én het bedrijfsleven tijdens de eerste landelijke VG Hackathon de handen ineen om innovatieve zorgoplossingen mogelijk te maken die echt passen. Organisatiegrenzen en concurrentieverhoudingen werden overboord gegooid. Dit resulteerde in 35 deelnemende zorgorganisaties en 30 innovatieve oplossingen in de zorg die vrijdag 13 april tijdens demoday zijn gepresenteerd. De grote winnaars zijn: Koraal ( ¬15.000), Abrona ( ¬10.000) en Bartiméus ( ¬5.000). De publieksprijs ging naar Philadelphia Zorg. www.vghackathon.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tiplijn