Assense scholieren duiken in techniekonderwijs

Assense scholieren duiken in techniekonderwijs

Rond de 130 meiden brandden vandaag tijdens Girlsday 2018 zonnecellen, maakten vuurvliegjes, bepaalden waarde van gas en keken door een Virtual Reality-bril naar verkeersprojecten.

Vanuit de Jouw Energie van morgen truck, het provinciehuis en het Drents Museum werden vandaag workshops georganiseerd om VMB0-, HAVO- en VWO-scholieren, afkomstig van zes scholen in Drenthe, de mogelijkheden van een bèta/technische opleiding en beroepen te laten ervaren.

De Girlsday in Assen startte met een ontbijt met leerlingen, docenten, vertegenwoordigers vanuit de energiewereld, Drents Museum, provincie Drenthe, toekomstige energiegebruikers en studiekiezers in de Jouw Energie van Morgen truck van de RUG, GasTerra en Gasunie. De truck stond op het plein voor de hoofdentree van het Drents Museum.

De deelnemers ontdekten tijdens Girlsday spelenderwijs hoe leuk werken met techniek is. Scholieren konden aan de hand van een aantal proefjes bijvoorbeeld experimenteren met het opwekken van energie, zelf een chemische reactie in gang zetten of een speld maken. Daarnaast lieten medewerkers van de provincie zien wat er allemaal komt kijken bij grootschalige wegenprojecten. Ook deden de leerlingen mee aan een interactieve workshop over landschap en architectuur.

Met de activiteiten op Girlsday willen we meisjes duidelijk maken dat bèta/ techniek er ook echt voor hen is,  zegt gedeputeerde Cees Bijl. Met een opleiding in deze richting heb je naast een goed carrièreperspectief ook zicht op inhoudelijk uitdagend werk. Bij technische bedrijven, maar bijvoorbeeld ook bij de provincie Drenthe. 

Girlsday wordt georganiseerd door VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. VHTO wil graag dat meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze en meer participeren in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland. Op Girlsday worden meiden van 10 tot 15 jaar uitgenodigd om een kijkje nemen in dit werkveld en (vrouwelijke) professionals die in deze sectoren werken te ontmoeten.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ Erik Smit
Tiplijn