Bartje centraal in gratis rondleiding Drents Archief

Bartje centraal in gratis rondleiding Drents Archief

Elke tweede vrijdag van de maand kunnen geïnteresseerden gratis deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief.

Op vrijdagmiddag 13 april start de rondleiding in de supermoderne entree van het archief, om vervolgens langs het Rijksmonument uit 1901 te eindigen in de middeleeuwse kloostergang. Daar staat het bekende, originele beeld van Bartje, gemaakt door beeldhouwster Suze Berkhout. De rondleiding duurt van 14.00  14.30 uur, na afloop kunnen bezoekers de film van de maand bekijken in de Digilounge. In april is dat Drenthe: back to the sixties , met historische beelden over industrialisatie, nieuwbouw, muziek en uitgaan in het Drenthe van de jaren zestig.

Ik bid nie veur bruune boonn
De architectuur van het Drents Archief beslaat maar liefst vijf eeuwen historie. De gids staat tijdens de rondleiding bij diverse details stil, zoals de imposante kloostermoppen en de unieke plafondschildering in de Laarwoudzaal. Maar het originele beeld van Bartje Bartels, de hoofdfiguur uit het destijds immens populaire boek van de Asser auteur Anne de Vries, staat deze keer prominent in de spotlights. In 1954 werd, ter ere van de 50e verjaardag van Anne de Vries, het kalkstenen beeld in de tuin achter het gemeentehuis onthuld. Bartje werd helaas vaak doelwit van kwajongens en vandalen; een paar keer is hij onthoofd en soms stonden alleen zijn klompjes nog op de sokkel. In 1982 werd de meer hufterproof  bronzen Bartje geplaatst achter het Ontvangershuis naast de ingang van het Drents Archief. In 2013 verhuisde het originele kalkstenen beeld van Bartje naar de kloostergang. Bartjes uitroep "Ik bid nie veur bruune boonn" is inmiddels legendarisch.

Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig. De start is op vrijdag 13 april om 14.00 uur in het Drents Archief.

Tiplijn