Schapen doen groenonderhoud in Assen

Schapen doen groenonderhoud in Assen

De schaapskudde van Landschapsbeheer het Witterveld begraast vanaf 3 april weer het afgerasterde terrein aan de rand van recreatiepark Zeijerveld in Kloosterveen. Het is alweer het vijfde jaar op rij dat dit gebeurt.

De schapen verblijven dag en nacht op dit terrein. De schaapsherder komt regelmatig langs, houdt toezicht op de schapen en controleert hun gezondheid. In dit gebied zijn honden niet toegestaan.

Vanaf maandag 16 april laat de schaapskudde in beekdallandschap De Landjes in de wijk Marsdijk zich voor het achtste jaar weer zien. Er komen daar tussen de 250 en 350 schapen te lopen, naar gelang het voedselaanbod. In tegenstelling tot het terrein in recreatiepark Zeijerveld worden de schapen hier aangestuurd door een herder met zijn honden. Alle werkdagen loopt de schaapskudde langs het kanaal voor groenonderhoud.

Bewust gekozen voor begrazing van schapen
De gemeente heeft bewust gekozen om met schapen de twee gebieden te onderhouden. Het terrein in recreatiepark Zeijerveld heeft te veel hoge bulten om er met maaimachines te komen terwijl de schapen moeiteloos overal kunnen grazen. De Landjes zijn wederom veel te drassig om gras en beplanting machinaal te maaien. Daarnaast is begrazing van schapen een milieuvriendelijke en duurzame keuze. Al is het maar doordat schapen met hun vacht en poten zaden meenemen en daarmee makkelijk plantensoorten verspreiden en tot bloei laten komen.

Schaapskudde in De Landjes vanaf 16 april
Vanaf maandag 16 april kunt u iedere werkdag van 8.30 tot 16.30 uur de schapen in De Landjes bewonderen, zien hoe toegewijd de bordercollies de schaapskudde bij elkaar houden of een praatje maken met de herder. De schapen begrazen het gebied onder leiding van schaapsherders van Landschapsbeheer het Witterveld en hun twee bordercollies. De schapen verblijven s nachts in een weiland bij Loon.

© assenstadarchief.nl
Tiplijn