WZA behaalt opnieuw belangrijkste kwaliteitskeurmerk voor ziekenhuizen

WZA behaalt opnieuw belangrijkste kwaliteitskeurmerk voor ziekenhuizen

Donderdag nam WZA-bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen het accreditatiebewijs van NIAZ-Qmentum in ontvangst. De accreditatie betekent dat de zorg van het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) veilig en verantwoord is en dat het ziekenhuis voortdurend werkt aan verbetering.

Het NIAZ-keurmerk is het belangrijkste kwaliteitskeurmerk voor ziekenhuizen in Nederland en Vlaanderen.

De felicitaties van directeur Kees van Dun van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) waren vooral gericht op de WZA-medewerkers, van wie een groot aantal bij de overhandiging aanwezig was. Het auditteam heeft vastgesteld dat de medewerkers en specialisten van het WZA als één grote familie en met grote betrokkenheid en loyaliteit aan het werk zijn , aldus Van Dun. Het WZA voldoet bovendien aan 97% van de gouden criteria. Een uitstekend resultaat waar jullie trots op mogen zijn! . Bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het WZA voegde daaraan toe: De accreditatie is de verdienste van alle WZA ers, die door hun harde werken iedere dag weer kwaliteitszorg weten te leveren. 

Veilig, verantwoord en verbetercultuur
Het NIAZ toetst of zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen het huis op orde hebben. Dat gebeurt aan de hand van het internationale accreditatieprogramma Qmentum. Dit van oorsprong Canadese programma wordt gevoerd in meer dan 27 landen, verspreid over de wereld. Ziekenhuizen die de Qmentum-accreditatie behalen, hebben bewezen dat hun zorg veilig is, verantwoord en van deze tijd, en dat er een verbetercultuur heerst. Vier jaar geleden ontving het WZA voor het eerst de NIAZ-accreditatie; deze wordt nu dus gecontinueerd.

Onafhankelijke auditoren
In januari dit jaar heeft een auditorenteam van het NIAZ, bestaande uit onafhankelijke zorgprofessionals, vier dagen lang de processen in het WZA beoordeeld. Dat deden zij door te observeren, documenten te bestuderen en door een groot aantal medisch specialisten, verpleegkundigen, medewerkers en ook patiënten vragen te stellen over de werkwijze. In 2022 wordt het Asser ziekenhuis opnieuw bezocht door een auditteam van het NIAZ.

Tiplijn