Openbare lezing Heerlijk Hedonisme bij de vrijmetselaarsloge in Assen

Openbare lezing Heerlijk Hedonisme bij de vrijmetselaarsloge in Assen

April 2018 is landelijk de maand van de filosofie. Als Vrijmetselaarsloge willen ze hierbij aansluiten door op woensdagavond 11 april een openbare lezing te organiseren met als titel: Heerlijk Hedonisme

De lezing wordt verzorgd door de heer Ronald Hünneman. Ronald Hünneman (1961) is filosoof en docent bij de studie Kunst, Cultuur en Media (faculteit der Letteren) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De lezing vindt plaats in hun logegebouw aan de Esstraat 43a te Assen. Belangstellenden in dit onderwerp of in het algemeen in de filosofie worden hierbij van harte uitgenodigd om deze openbare bijeenkomst bij te wonen. De avond op 11 april begint om 20:00 uur maar het logegebouw aan de Esstraat 43 A te Assen is vanaf 19:30 uur geopend. De toegang en de koffie zijn gratis. Overige consumpties tegen kostprijs.

In de filosofie is het hedonisme de leer binnen de ethiek die stelt dat genot (in algemene zin) het hoogste goed is. Het woord hedonisme is afgeleid uit het Grieks. Hèdonè betekent "genot". Een belangrijke vraag binnen deze filosofie is wat het meeste genot geeft. Hierbij moeten ook de eventuele nadelen van het betreffende genot in beschouwing genomen worden. Een andere kwestie is of genot slechts puur kwantitatief beoordeeld kan worden naar intensiteit, zodat vele handelingen die volgens andere ethische systemen als afkeurenswaardig moeten worden beschouwd zoals moord, verkrachting en roof, toch deugdzaam zijn als het genot van de dader maar groter is dan de pijn van het slachtoffer  of ook kwalitatief beoordeeld moet worden, zodat sommige vormen van genot deugdzaam zijn (dan worden liefde, vreugde en extase meestal zo beschouwd) en andere vormen ondeugdzaam (geniepigheid, leedvermaak, wraakzucht, trots, verwatenheid).

Tiplijn