Fiona Braams uit Assen vraagt burgerharten voor een AED

Fiona Braams uit Assen vraagt burgerharten voor een AED

Fiona Braams-Roels uit Assen is op zoek naar burgerharten voor een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Zij doet mee aan een actie van AEDAssist om in haar buurt een AED te kunnen realiseren. Fiona: ,,Ik ben sinds een aantal jaren burgerhulpverlener. Aangezien er zo weinig AEDs beschikbaar zijn, doe ik nu mee aan een actie.

Fiona is al een langere tijd burgerhulpverlener, alleen zijn er te weinig defibrillators: ,,Meerdere malen heb ik door middel van een hartslag nu"-oproep in mijn buurt met spoed een AED nodig gehad. Helaas zijn er in mijn wijk heel weinig AEDs beschikbaar of niet toegankelijk omdat de AEDs zich binnenshuis bevinden. Ik wil mij hard maken en dan ook een dringende oproep doen, als burgerhulpverlener, om gratis een AED ter beschikking te krijgen zodat er nog meer mensen een kans krijgen een hartstilstand te overleven.

Helaas heeft Fiona van dichtbij moeten meemaken wat het verschil met een AED kan zijn geweest: ,,Mijn vader was 39 jaar toen hij zijn 1e zware hartinfarct kreeg. daarna heeft hij nog drie keer een hartinfarct gehad. Elke keer kwam hij er gelukkig weer boven op. In 2003 kreeg mijn vader een hartstilstand. Hij was ergens waar hij niet meteen gereanimeerd kon worden, met het resultaat dat hij 13 minuten geen zuurstof heeft gekregen. Hij heeft een paar weken in coma gelegen op de intensive care. Daarna heeft hij alles weer opnieuw moeten leren. Toen hij ontwaakte had hij een zware hersenbeschadiging. Hij was toen 62 jaar. Helaas kon hij daarna niet meer thuis blijven. Mijn vader had een Fasciculaire dementie ontwikkeld. hij heeft 12 jaar in verpleegtehuis Nieuw Graswijk gewoond, waar ze hem alle liefde en zorg gaven. helaas is hij een dik jaar geleden overleden aan een acute hartstilstand. Toen mijn vader zijn 1e hartinfarct kreeg, stond ik er bij en kon niets doen. Ik ben daarna meteen op reanimatiecursus gegaan. Dit om niet alleen mijn vader maar mensen die in zulke nood verkeren meteen te kunnen helpen en bij staan.

Fiona roept mensen op om een zogeheten burgerhart te geven. Hoe meer harten, hoe meer kans een sponsor haar een AED schenkt. Geef een burgerhart op www.aedassist.nl

Tekst: Erik Smit

Tiplijn