Ingezonden: meerderheid beoogde raadsleden vóór regelluwe bijstand

Ingezonden: meerderheid beoogde raadsleden vóór regelluwe bijstand

Donderdagavond 15 maart vond in het Markehuus in de Assense wijk Peelo een goed bezocht debat plaats over het sociale domein. De betrokkenheid van zowel de politici als de zaal was zo groot dat helaas maar een deel van de stellingen behandeld kon worden.

Op het CDA na waren alle partijen aanwezig die op 21 maart dingen naar zetels in de gemeenteraad van Assen.

Naast de participatie, en de aanbesteding binnen het sociale domein kwam ook de regelluwe bijstand uitgebreid aan bod. Over het feit, dat er onvoldoende betaalde banen zijn waren alle partijen het wel eens. De huidige positie van vrijwilligerswerk en de verplichting tot tegenprestatie bij een uitkering wierpen veel kritische vragen op, zowel bij het publiek als bij de politieke woordvoerders.In elk geval was duidelijk dat de overgrote meerderheid van de aanwezige partijen, welwillend stond tegenover experimenten met regelluwe bijstand en dat meerdere partijen belangrijke positieve effecten verwachten van de invoering van een (voldoende hoog) basisinkomen.

Verder erkenden de aanwezige partijen dat de gemeente ook als werkgever nog een inhaalslag te maken heeft op het gebied van Participatiebanen. Helaas kwamen er geen reacties van werkgevers, maar ook de VVD hoopte dat het bedrijfsleven zich hiervoor zal blijven inzetten. De woordvoerders reageerden positief op een open sollicitatie vanuit de zaal op een functie vanuit ervaringsdeskundigheid.

In het licht van de armoedebestrijding die steeds meer op het bordje van de gemeente wordt gelegd, werd door alle partijen verzekerd, dat fraude aangepakt moet worden, maar dat kinderen nooit de dupe mogen worden van sancties tegen de ouders.

Tekst: Harry Haddering

Henk Smit
Tiplijn