Meet en Greet met schrijver Koos van Zomeren een succes (video)

Meet en Greet met schrijver Koos van Zomeren een succes (video)

In het kader van de Boekenweek kwam Koos van Zomeren bij Van der Velde Boeken Assen op zaterdagmiddag zijn nieuwe boek - Nog meer vogels promoten en signeren.

Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: en toch is alles wat we doen natuur , deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

Nog meer vogels
Op weg naar de presentatie van het monumentale Alle vogels, waarin alles wat hij ooit had geschreven over vogels sinds 1977 is gebundeld, schoten Koos van Zomeren opeens twee eksters te binnen uit één van zijn thrillers. Het boek werd gepresenteerd en daarna lovend ontvangen door de lezers en de pers. Er was één minpuntje: ook diverse lezers wezen de schrijver op de vogels in zijn werk die ontbreken in Alle vogels. Reden genoeg voor een toegift speciaal voor de Boekenweek: de vergeten en verborgen vogels uit Van Zomerens oeuvre, met wederom schitterende illustraties van Erik van Ommen.

Koos van Zomeren
Peter Jacob (Koos) van Zomeren (Velp, 5 maart 1946) is een Nederlands schrijver. Hij debuteerde als negentienjarige, is een tijdlang actief geweest in de links-radicale politiek en keerde vervolgens terug naar de republiek der letteren met thrillers, romans, beschouwingen, interviews, columns. In zijn werk is de natuur een belangrijk thema. Hij is onder andere bekend van de roman Ottos oorlog (1983) en zijn columns in NRC Handelsblad. Van Zomeren ontving in 2017 de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs voor zijn bundel Alle Vogels. Dit omdat hij in zijn eentje het Nederlandse natuurschrijven naar een nieuwe dimensie heeft getild (aldus het juryrapport).

Koos van Zomeren heeft ook enkele dichtbundels geschreven.
Op het laatste biljet van fl 1000,= stond er één vers van zijn hand:
Daar komt een vogel aan
met rafelige vleugels
diepe slagen zwart op wit.
Hij duikt en dartelt
laat zijn maffe kuifje zien
slijpt zijn stem en roept
zichzelf tot kievit uit.

Zijn werk wordt gekenmerkt door vindingrijkheid, een groot stilistisch vermogen en een als ironie vermomde en soms aan de oppervlakte tredende felheid. Van Zomeren is niet voor niets de meest aangehaalde nog levende auteur in Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal!

.be
Tiplijn