Wethouder Smit in gesprek over klimaat (Video)

Wethouder Smit in gesprek over klimaat (Video)

Wethouders kraken, springen, trappen en bouwen voor het klimaat. Bevlogen lokale bestuurders, links of rechts, maken het verschil. Bijna veertig wethouders van veel verschillende politieke partijen spreken zich uit voor concrete actie tegen klimaatverandering.

Zij vertellen in een landelijke campagne in ruim dertig gemeentes wat zij doen om klimaatverandering tegen te gaan. Met deze kies voor Klimaat  campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen laten bestuurders, samen met bedrijven en anderen, zien dat het klimaat niet links of rechts is. Elke gemeente kent wel een bevlogen wethouder die hard werkt om klimaatverandering een halt toe te roepen. Zij maken het verschil.

Vrijdag ging wethouder Albert Smit van 13.00 uur tot 14.00 uur in gesprek over de genomen en de te nemen maatregelen om klimaatverandering te stoppen. Hij deed dat bij zijn eigen Kies voor Klimaat -poster bij de bushalte ter hoogte van de Oostersingel in Assen. Wethouder Albert Smit: De tijd van niets doen is voorbij. Samen moeten we de klimaatverandering een halt toe roepen. Zo zou ik graag zien dat alle sociale huurwoningen in Assen optimaal duurzaam gemaakt worden. Maar er gebeurt ook al veel. Assen legt bijvoorbeeld zonneparken aan en Assenaren kunnen bij de gemeente terecht voor energieadvies. 

Klimaat is niet links of rechts
Bepaalde overheidstaken, zoals dijkbescherming tegen overstromingen, zijn niet links of rechts, maar gewoon noodzaak. Zo is het ook met het tegengaan van klimaatverandering. Alle partijen zijn nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Urgenda komt dan ook heel veel lokale bevlogen wethouders tegen van alle politieke partijen die zich actief inzetten voor wind- of zonneparken, voor duurzaam rijden of energiebesparing. In de huidige campagne doen wethouders mee van D66, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en van lokale partijen.

Wethouders die het verschil maken
Sommige wethouders vinden dat 100% duurzaam energie opwekken al in 2030 nodig en mogelijk is en zetten zich in voor een versnelde energietransitie. Arend-Jan van der Vlugt (CDA) werkt hard om zijn eiland Goeree-Overflakkee in 2020 al volledig energieneutraal te maken, met windmolens, zonneparken en een getijdencentrale. Floor Bal (Velsen, lokale partij LGV) wint warmte uit het riool. Paulus Jansen (Utrecht, SP) en Albert Smit (Assen, PvdA) bouwen energiezuinige en betaalbare sociale woningen. Abdeluheb Choho, wethouder in Amsterdam (D66), geeft subsidie aan Amsterdammers om van het aardgas af te gaan en Boaz Adank (Breda, VVD) plaatst slimme en zuinige openbare verlichting. De komende week gaan wethouders bij een bushokje waar hun poster hangt klimaatgesprekken aan met inwoners over lokale duurzame initiatieven en wat burgers zelf kunnen doen.

Niet alleen wethouders
Naast de drieëndertig wethouders doen ook ondernemers, bekende Nederlanders, bestuurders van grote bedrijven en boeren mee aan de campagne. Zo spreken de CEO s van DSM, Unilever, Philips, KPN, Postnl en IKEA zich uit voor het klimaat. Ook doet de boer van Kipster, de eerste klimaatneutrale kippenstal, mee. En vlogger Lisa, die klimaatvriendelijk plantaardig eten promoot.

Kijk voor alle deelnemers op kiesvoorklimaat.nu en/of www.facebook.com/kiesvoorklimaat

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn