Investeren in Assense GOED zonneweide vanaf nu mogelijk

Investeren in Assense GOED zonneweide vanaf nu mogelijk

Vanaf 24 mei is spaargeld inzetten voor een beter Assen mogelijk: coöperatie GOED heeft de financieringsstraat geopend voor het project in Assen. Deze zonneweide is volledig in handen van Assenaren en gaat zeker 20 jaar groene stroom produceren. De opbrengsten daarvan worden ingezet om armoede en kansenongelijkheid in Assen tegen te gaan.

Om de zonneweide mogelijk te maken is er akkoord met een financier voor maximaal 90% van de investering van ca 1,4 miljoen euro. De overige 10%, maar hoe meer hoe beter, wordt door leden en sympathisanten bij elkaar gebracht. “We keren liever die rente uit aan mensen die onze missie steunen, dan aan aandeelhouders van banken”, vertelt GOED-Initiatiefnemer Musetta Blaauw. “Vanaf €50,- kan iedereen meedoen en een participatie aanschaffen. De participatie is een obligatielening aan de coöperatie. We betalen het bedrag weer terug, inclusief rente, in 15-jaarlijkse uitbetalingen of in één keer na afloop van 15 jaar. “

(tekst gaat verder onder de afbeelding)
GOED legoset

Alle investeerders, of zij nou één of vierhonderd (het maximum) participaties aanschaffen, ontvangen van coöperatie GOED een symbolisch cadeautje: een stukje zonneweide, gebouwd van originele Lego® blokjes. De nagebouwde Lego-zonneweide van GOED is al een graag geziene gast van kinderen die op bezoek gaan bij het Duurzaamheidscentrum Assen waarna zij er de biodiversiteit bij legoën.

Een nieuwe participatievorm die bij dit project beschikbaar wordt gesteld zijn de GenZ-participaties. Musetta Blaauw: “De benaming GenZ komt voort uit het idee dat je spaart voor je (klein)kinderen. Het verschil met de GOED-participatie is namelijk dat je de rente niet jaarlijks uitgekeerd krijgt, maar het voor een bepaalde tijd wordt vastgezet waardoor je na die tijdsperiode een groter bedrag in één keer ontvangt. Een mooie spaarpot voor later dus.”

Coöperatie GOED is een burgerbeweging die zich inzet voor mensen en maatschappelijke organisaties in energiearmoede. Met duurzame projecten door het hele land werkt de coöperatie aan een eerlijkere energietransitie. Dit project is na verschillende GOED-daken de eerste zonneweide voor de coöperatie. Blaauw is blij met deze ontwikkeling: “Met dit project zetten we de energietransitie in als middel om armoede en kansenongelijkheid in Assen tegen te gaan.”

Bij de projecten die opengesteld worden voor participaties is er altijd sprake van een sluitende businesscase en zijn alle ontwikkelrisico’s weggenomen. Desondanks is het van belang dat geïnteresseerden zich goed inlezen en geen geld investeren dat ze niet kunnen missen. Meer informatie is te vinden op www.cooperatiegoed.nl/investeren-assen.

Tiplijn