RK Kerk houdt op 4 mei herdenkingsbijeenkomst voorafgaande aan de stille tocht en kranslegging

RK Kerk houdt op 4 mei herdenkingsbijeenkomst voorafgaande aan de stille tocht en kranslegging

In Assen wordt op 4 mei om 18.30 uur in de RK kerk, voorafgaande aan de stille tocht en kranslegging, een herdenkingsbijeenkomst gehouden. De organisator van deze bijeenkomst is het platform levensbeschouwelijke organisaties Assen.

Burgemeester Marco Out opent de bijeenkomst en steekt de herdenkingskaars aan. Kolonel Chris Heukers verzorgt de 4 mei-lezing.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is de dreiging van een nieuwe oorlog niet meer zo dichtbij geweest. Kolonel Heukers gaat in op de actualiteit waarin onze vrijheid steeds meer wordt bedreigd. De vrijheid die destijds veel levens heeft gekost en die we herdenken op deze dag. Zijn we ons ervan bewust dat we een keuze hebben om onze verantwoordelijkheid te nemen om ook nu die vrijheid te verdedigen? Muziek is er van popkoor ‘Swing en Zing’ en Jaap de Jong (piano). Sam de Leeuw leest een gedicht: ‘Vrede geef je door!’ Ook krijgt een ieder een rode roos aangereikt om bij het monument te leggen.

De stille tocht en kranslegging start om 19.35 uur bij de Jozefkerk en gaat naar de Brink bij het Provinciaal Gedenkteken. Hier wordt 2 minuten stilte gehouden. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Onder leiding van de dirigent Tobias Bethlehem wordt daarna, om 20.45 uur een concert gegeven door het Oratoriumkoor Assen in de RK kerk. Uitgevoerd wordt: Missa pro defunctis deel 1-3 van M. Bossi. Informatie is te vinden op www.platform-loa.nl.

Tiplijn