Ruim 40 bezoekers bij documentaire over vredesmissie in Libanon van 1979 in DNK

Ruim 40 bezoekers bij documentaire over vredesmissie in Libanon van 1979 in DNK

Vorige week donderdag is er een speciale documentaire vertoont in de filmzaal van De Nieuwe Kolk, waar ruim 40 bezoekers op waren afgekomen.

De Documentaire over de Vredesmissie in Libanon, die in 1979 begon voor de VN en de naam Unifil kreeg, was zeer actueel. Vooral toen de maker van de documentaire de beelden zag van de aanslag in Gaza / Israël. Het was tijd om de wereld te laten zien wat ruim 9.000 Nederlandse militairen hadden meegemaakt in hun uitzend missie.

De zaal was vooral gevuld door de Libanon veteranen met echtgenoten en kinderen. De sfeer was echt informeel, met koffie vooraf en een fijne nabespreking met de zaal. Ook was er een Asser Veteraan Tjeerd Geerts. In het verhaal van de docu kwam er een beeld naar buiten hoe naïef het kabinet en legerleiding was in 1979, toen zijn een detachement naar Libanon stuurde, met de beeldvorming heerlijk scheidsrechter te spelen en vaak naar het strand te gaan aan de Middellandse Zee.

Op deze onjuiste beeldvorming kwam men snel terug toen bleek dat niet de Palestijnse vluchtelingen het probleem waren, maar vooral de Israëlische agressie, en de grote inval in 1982 waar Unifil omver werd gelopen. Bij thuiskomst op Schiphol was er geen enkele nazorg van defensie, en vele veteranen hadden een behoorlijk rugzakje opgelopen, waar velen nu nog nazorg nodig hebben en PTSS hebben. Ook veel kinderen van de veteranen zijn niet ongeschonden uit deze slechte nazorg gekomen.

Vele lof woorden voor de maker van de docu en nu maar hopen dat deze nog veel wordt verspreid, zodat voor deze defensietop en politiek een duidelijk beeld te zien zal zijn over wat er gebeurd is die tijd.

Geschreven door een Libanon Veteraan

Tiplijn