Assense scholen doorbreken cirkel van armoede - aan de slag met leskisten

Assense scholen doorbreken cirkel van armoede - aan de slag met leskisten

In elke klas groeien gemiddeld twee tot drie kinderen op in armoede. Een lastig onderwerp waar kinderen zich vaak voor schamen. Maar erover praten kan helpen. Daarom worden er leskisten vol boeken en opdrachten beschikbaar gesteld waar scholen mee aan de slag kunnen.

Maandag overhandigden wethouder Cor Staal, gedeputeerde Yvonne Turenhout en Tjeert Poelman namens de diaconie van de Protestantse Kerk Assen deze leskisten.

Marieke Ariëns, schrijver van een van de boeken, las maandag een fragment voor aan de kinderen van groep 7/8 van CBS Het Octaaf. Daarna gingen de kinderen in gesprek met de wethouder en gedeputeerde over armoede en opdrachten uit de leskist. 

Over de Leskist 'Kansrijk: Doorbreek de cirkel van Armoede'
De leskist, een initiatief van stichting Positive Minds, is gevuld met 6 verschillende boeken over armoede en diverse opdrachten. Via de verhalen en opdrachten leren kinderen zich verplaatsen in anderen. Zo ontstaat meer empathie, begrip en respect voor elkaar. En tegelijkertijd wordt er gewerkt aan leesbegrip, leesplezier, presenteren en samenwerken.

Kosteloos lenen voor scholen in Assen
Alle scholen in Assen kunnen de kist kosteloos bij DNK lenen. De leskisten zijn aangeschaft met een stimuleringsbijdrage van de provincie Drenthe in het kader van de Sociale Agenda en de financiële steun van de gemeente en de diaconie van de protestantse kerk Assen.

Meer begrip voor leven in armoede
Armoede is een complex vraagstuk en heeft vaak vele oorzaken. Het beïnvloedt helaas de ontwikkeling van kinderen omdat ze thuis bijvoorbeeld geen rustige plek hebben om huiswerk te maken. Voor leerkrachten is het belangrijk om zich hiervan bewust te zijn. Boeken en verhalen helpen om over armoede te praten. En door erover te praten wordt het onderwerp uit de taboesfeer gehaald en ontstaat al op jonge leeftijd meer begrip voor mensen en kinderen die in armoede leven.

Tiplijn