GGZ Drenthe viert hoogste punt van nieuw pand Acute Psychiatrie in Assen Dura Vermeer

GGZ Drenthe viert hoogste punt van nieuw pand Acute Psychiatrie in Assen

GGZ Drenthe en Dura Vermeer Bouw Hengelo vierden het hoogste punt en de eerstesteenlegging van de nieuwbouw Acute Psychiatrie van GGZ Drenthe in Assen. Dit onderdeel wordt een gebouw voor behandeling van patiënten die kampen met acute ernstige psychiatrische problemen.

De nieuwbouw Acute Psychiatrie GGZ Drenthe heeft een grote centrale buitenruimte en drie vleugels. De nieuwbouw wordt aangesloten op het bestaande Knooppunt, waarin ondersteunede voorziening zijn ondergebracht. Binnen elke vleugel is plek voor ca. 24 patiëntenkamers, aangevuld met behandel-, personele- en facilitaire voorzieningen. De centrale tuin is onderverdeeld in diverse zones die, door de verschillende groepen patiënten gebruikt kunnen worden, met collectieve, niet-afgesloten privatere gebieden en thematische tuinen.

‘t Knooppunt en de vleugels zijn met elkaar verbonden door middel van een rondgang, die niet is afgesloten van het buitenklimaat. Deze rondgang vormt tegelijk de grens van de tuin en zorgt ervoor dat patiënten het terrein niet af kunnen en anderen het terrein niet op kunnen.

Het landschap vloeit over in het gebouw
Omringd door bomen en groene bosschages zal het bestaande Knooppunt een letterlijke schakel worden voor de nieuwe Acute Psychiatrie GGZ Drenthe. Het gebouw uit de jaren ’90 zal gebruikt worden om een deel van het behandelprogramma in onder te brengen. Teven is er een centrale entreefuncties, met onder andere een koffievoorziening en receptie voor ontvangst van patiënten, bezoekers en medewerkers. ‘t Knooppunt wordt met een nieuw bouwdeel een efficiënter en multifunctioneel gebouw, dat de centrale toegang zal geven tot de nieuwbouw. Door het landschap op te laten lopen tot net onder de ramen, vloeien landschap en interieur in elkaar over en zit men midden in het groen.

Planning
De bouw is in november 2023 gestart met het heiwerk en bereikte ondanks de extreme regenval het hoogste punt. Vanaf vandaag start het team met het metselwerk van de gevels en start ook de afbouw binnen.

Tiplijn