Wethouder Smit opent 6 maart damproject 'Fitter Brein' in Assen Zainal Palmans

Wethouder Smit opent 6 maart damproject 'Fitter Brein' in Assen

De gemeente Assen en Fitter Brein zetten zich de komende jaren in om in elke wijk in Assen een ontmoeting op te zetten met het aloude damspel als laagdrempelige, veilige en rijke omgeving voor het stimuleren van mentale fitheid en sociale binding.

Fitter Brein is een project van Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN), waarin het damspel wordt ingezet voor het stimuleren van mentale fitheid en sociale binding. Samen bouwt HANNN aan een omgeving, die een gezonde leefstijl stimuleert voor alle inwoners in Noord-Nederland. Dat gaat over leefomgeving, schone lucht, verantwoorde voeding, voldoende beweging. Maar ook je hersens gebruiken is goed voor een mens. Niet alleen in je werk, ook als ontspanning in je vrije tijd. Bijvoorbeeld met een potje dammen. Simpel te leren, mentaal uitdagend, interactief, sociaal, voor jong en oud, gendervrij, taalonafhankelijk, goedkoop, gemakkelijk te organiseren. Zegt ook de bekende hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder, een enthousiast pleitbezorger van het spel en ambassadeur van Fitter Brein.

Damontmoeting in elke wijk in Assen
Fitter Brein wil met de lokale partners in de gemeente Assen de leefomgeving van mensen een gezonde en positieve impuls geven. Projectleider Zainal Palmans van Fitter Brein kijkt er al naar uit om te starten. “Wij zetten ons in om in elke wijk in Assen een gezellige damontmoeting op te zetten en verschillende generaties een leuke ochtend of middag te bezorgen. We krijgen in andere gemeentes veel enthousiaste reacties en we hopen dat de bewoners van Assen dit ook leuk gaan vinden.”

De kick-off
Om het project een mooi startschot te geven, wordt op woensdag 6 maart om van 11:00 – 13:00 uur een aftrap georganiseerd. De locatie is in Assen-Oost bij de Open Hof (Sleutelbloemstraat 1). Alle aanwezigen worden meegenomen in de wondere wereld van het damspel. De presentatie is in handen van onderwijskundige en Fitter Brein promotor Bert Dollekamp. Tijdens de aftrap vindt er ook een paneldiscussie plaats. Hierin praten ze over thema’s als fysieke en mentale gezondheid, actieve levensstijl, inclusiviteit, en hoe we gezamenlijk Fitter Brein in kunnen zetten in de wijken van Assen.

Tiplijn