Tentoonstelling vertelt het verhaal van intersekse Gemeente Assen

Tentoonstelling vertelt het verhaal van intersekse

Afgelopen week werd de tentoonstelling 'Intersekse, 1 op de 90' van stichting Open Mind geopend door wethouder Jan Broekema en Kevin Kok. De reizende buitententoonstelling omvat indrukwekkende en kleurrijke portretten van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet specifiek mannelijk of vrouwelijk is. Gedurende drie weken laten 21 intersekse personen, in de leeftijd van twee tot 81 jaar, zichzelf zien op het Koopmansplein.

Eén van de portretten toont Kevin (25) uit Assen, bij wie het syndroom van Klinefelter werd vastgesteld op zeventienjarige leeftijd. “Dit betekent dat ik een extra vrouwelijk chromosoom heb (XXY in plaats van XY). Als gevolg hiervan moet ik om de tien weken een testosteroninjectie laten zetten bij mijn huisarts”, legt Kevin uit, die veel gezondheidsklachten had voordat de diagnose werd gesteld. “Denk aan onder meer ontstekingen bij mijn pezen vanaf ongeveer mijn zesde jaar. Ook puberde ik niet, had ik concentratieproblemen en kreeg woedeaanvallen omdat ik mij niet begrepen en gehoord voelde. Op de basisschool en het middelbaar onderwijs werd ik veel gepest.”

Zoeken naar erkenning
“In het UMCG werd ik van het kastje naar de muur gestuurd”, vervolgt Kevin. “Er was nooit een arts die al mijn klachten in hun geheel kon overzien.” Uiteindelijk vroeg Kevin, samen met zijn ouders, een second opinion bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen aan. Dit leidde tot de juiste diagnose. “Een opluchting”, erkent hij. “Maar het maakte me ook depressief. Waarom had dat niet eerder dan na elf jaar onderzoek gekund? Waarom overlegden die artsen niet met specialisten uit andere ziekenhuizen? En hoe kon het ziekenhuis zeggen dat ik het syndroom van Klinefelter maar stil moest houden!”

Meer bekendheid en acceptatie
Maar Kevin laat zich niet ontmoedigen. “Ondanks alles sta ik positief in het leven”, klinkt het optimistisch. “Mijn werkgever houdt rekening met mijn gezondheidskwesties en Ik heb prettige contacten met de Klinefelter vereniging. Ik hoop dat de portretten en de verhalen in deze tentoonstelling intersekse personen en hun problematiek meer bekendheid geven. En dat mensen hen respecteren en gaan accepteren zoals ze zijn.”

Tot 13 maart
De tentoonstelling 'Intersekse, 1 op de 90' is tot 13 maart te bekijken op het Koopmansplein. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Open Mind.

Tiplijn