RIVM geeft stookalert af in onder andere Drenthe: 'stook geen hout vandaag' Joeri Mostmans

RIVM geeft stookalert af in onder andere Drenthe: 'stook geen hout vandaag'

Het RIVM adviseert om vandaag in onder andere Drenthe geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen)’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting
Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig. Morgen in de ochtend neemt de windsnelheid geleidelijk toe waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Meer informatie
Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Tiplijn