Opinie: ,,Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe'' Ronald Wilfred Jansen

Opinie: ,,Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe''

Assen in de ban van Vincent van Gogh. Zijn naam in gekleurde letters prijken op de Brink Vincent van Gogh wilde ook naar de omgeving van Assen en een kunstenaarskolonie in Drenthe stichten. Het kwam er niet van. Wel in Assen zijn (meeste) Drentse werken te zien. Men kan van mening verschillen of alle werken in Drenthe zijn gemaakt en de omschrijving klopt, maar ik vind de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent” in het Drents Museum top.

Tekst: Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Deze tentoonstelling bezocht ik vrijdag 15 december 2023 met mijn (fotograferende) vriendin. Ik zag slecht een schilderij door Vincent gesigneerd, maar dit betrof geen Drents werk. Een aanwinst was het aquarel in diverse kleuren die ik ook in de kleurenpanelen herkende. Ik bezoek af en toe schilderijententoonstellingen maar de treincoupé en de blik naar buiten uitkijkend op landschapselementen met de schilder Vincent van Gogh is innovatief. Het extra element geeft een indruk van de eenzame schilder in de context van het landschap van toen. Dus meer dan een statische blik op schilderijen, maar ook het dynamische van het decor. Dit betreft niet louter het Drentse landschap, maar ook Den Haag. De bezoeker ervaart Vincent van Goghs reis in de stoomlocomotief die hem van Den Haag naar Hoogeveen bracht in 1883. Ik kreeg de indruk dat ook jonge mensen dit ook een hele belevenis vonden. Kritiek die ik las zoals een schreeuwerige poppenkast verwijs ik naar de prullenbak. Niet alleen de inhoud, ook de licht- en kleurelementen die elkaar afwisselenden waren fraai.

Mijn camera registreerde allerlei kleuren in het ‘landschap’ buiten de ‘trein’ die het oog niet ziet. Ik voelde zelfs de beweging in het decor door de verticale beweging van het beeldscherm. Ook de indeling in locaties en thema’s met verschillende kleuren aangegeven verfraaide de expositie. Het is ook prettig dat er zo extra aandacht is voor zijn belangrijke Drentse periode. Hoewel de titel van de tentoonstelling de indruk wekt dat de expo louter Vincent betrof in Drenthe, was pluspunt toch de bredere context met schilders van naam uit zijn periode en vóór zijn periode waardoor hij zich liet inspireren. Ook was er enige aandacht voor reizigers uit begin 20e eeuw die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd. Het moet jarenlange voorbereiding hebben gekost om ook de tal van belangrijke werken uit diverse musea te verzamelen.

Tiplijn