Tijgermuggen dit jaar in 10 provincies aangetroffen

Tijgermuggen dit jaar in 10 provincies aangetroffen

Dit jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een recordaantal locaties tijgermuggen aangetroffen. Het betreft 35 gemeenten, verspreid over bijna alle provincies. Alleen in Friesland en Groningen is de exotische gezondheidsbedreigende mug niet gevonden.

Bij negen gemeenten betreft het vondsten bij importeurs van gebruikte banden, in twee gemeenten zijn vondsten gedaan bij importeurs van het sierplantje Lucky bamboo, in één gemeente is een vondst gedaan bij een bloemenveiling en er is een vondst gedaan op Schiphol. Bij de overige 22 gemeenten gaat het om vondsten in woonwijken, waarbij de tijgermuggen naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk van vakantie zijn meegenomen uit Italië, Frankrijk, Spanje of andere landen waar ze veel voorkomen.

Stichting platform Stop invasieve exoten vindt dat de NVWA daar veel meer voorlichting over moet geven, om deze import zoveel mogelijk te stoppen. De tijgermug is een uit Azië afkomstige mug die meer dan 20 virusziekten kan overdragen, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, chikungunya en zika. Een bekende invoerroute is de import van gebruikte banden. De gezondheidsbedreigende mug is dit jaar gevonden bij negen bandenbedrijven, gevestigd in Assen, Hardenberg, Almere, Lelystad, Noordoostpolder, Montfoort, Etten-Leur, Nederweert en Weert.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Bij veel van die bedrijven wordt de tijgermug er al meer dan 10 jaar gesignaleerd, zonder dat de NVWA daar tegen optreedt. Daarom is het platform een rechtszaak gestart die nu bij de Raad van State ligt. Een datum voor de zitting moet nog worden vastgesteld.”

Daarnaast zijn er vondsten gedaan bij twee bedrijven die Lucky bamboo uit China importeren, gevestigd in Lansingerland en Westland. Ook is er een vondst gedaan bij een bloemenveiling in Katwijk, en op Schiphol. De overige vondsten zijn gedaan in woonwijken.

Hoeveel tijgermuggen een vondst omvat, maakt de NVWA niet bekend. Pas volgend jaar wordt per gemeente het totaal aantal gevonden tijgermuggen openbaar gemaakt.

In Drente zijn alle gevonden tijgermuggen te relateren aan een bandenbedrijf aan de Europaweg-Noord in Assen. Daar zijn vijf vondsten gedaan.

Tiplijn